Iran sravnio sa zemljom američku vojnu bazu/konzulat, balističkim raketama! – VIDEO

Upravo je izvršen napad na američku vojnu bazu/konzulat u Erbilu, Irak.

Prema nepotvrđenim informacijama, bazu su pogodile balističke rakete ispaljene iz Irana.

Iran lansira šest balističkih raketa na američku bazu u Erbilu 13. marta 2022.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

6 projektila lansirano iz vojne baze Khasabad u Tabrizu, Iran“.

Rakete koje su lansirane iz Irana gađale su novi američki konzulat u izgradnji u Erbilu, na severu Iraka, rano u nedelju, objavio je Volstrit žurnal pozivajući se na američke zvaničnike.

Dvanaest balističkih projektila lansirano je izvan Iraka, kako bi gađali grad Erbil, saopštila je državna novinska agencija Generalni direktorat za borbu protiv terorizma, u Kurdistanu.

Iranska Revolucionarna garda preuzela odgovornost za raketni napad na irački Erbil

Konzulat nije pogođen i nijedan član američkog osoblja nije povređeno, rekli su američki zvaničnici, za Vall Street Journal.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti ali prema Vall Street Journalu, američki zvaničnici su rekli da je napad možda bio odmazda, za izraelski vazdušni napad u Siriji, u ponedeljak, u kojem su ubijena dva pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova je navodno nakon izraelskog napada rekao da će Iran preduzeti korake, da Izrael pozove na odgovornost.

Nema prijavljenih žrtava nakon što su projektili pogodili Erbil, glavni grad autonomne kurdske oblasti u severnom Iraku, javio je Rojters pozivajući se na iračku državnu novinsku agenciju, koja je citirala ministra zdravlja Kurdistana.

Nije bilo žrtava američke vojske nakon napada, rekao je američki zvaničnik Rojtersu, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Portparol američkog Stejt departmenta je u izjavi za Al Arabija Ingliš, “osudio ovaj nečuveni napad i ispoljavanje nasilja”.

Prema istoj izjavi, nije prijavljena nikakva šteta ni u jednom objektu vlade SAD.

Stejt department je takođe potvrdio da „incident istražuju vlada Iraka i kurdska regionalna vlada“.

Prema najnovijem ažuriranju, projektili korišćeni u napadu su navodno iranski Fateh-110, navodi Al Arabiia, pozivajući se na kurdske izvore.

Asperson za regionalne vlasti rekao je Rojtersu da na aerodromu Erbil, nije bilo prekida letova.

U izveštaju novinara Kurdistan24 na društvenim mrežama navodi se da je napad naneo štetu kancelarijama i studijima televizijske stanice u Erbilu.

Premijer regiona Kurdistan Masrour Barzani objavio je na Fejsbuku izjavu: „Erbil se neće pokloniti kukavicama koje su izvršile teroristički napad, koji je gađao neka područja Erbila i to najoštrije osuđujem, molim hrabre ljude Erbila, da budu strpljivi i da se pridržavaju uputstava organa bezbednosti. Hvala na strpljenju.”

U prošlosti su američke snage stacionirane u kompleksu međunarodnog aerodroma u Erbilu, bile na udaru raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama, za koje američki zvaničnici okrivljuju grupe, koje su povezane sa Iranom ali se takvi napadi nisu dogodili, nekoliko meseci.

Najmanje tri rakete su 28. januara sletele na kompleks Međunarodnog aerodroma u Bagdadu i blizu susedne američke vazdušne baze, oštetivši jedan napušteni civilni avion, rekli su izvori iz iračke policije.

Američka vazdušna baza, poznata kao Camp Victori, nalazi se oko perimetra, civilnog aerodroma u Bagdadu.

Raketni napadi, za koje američki i neki irački zvaničnici okrivljuju milicione grupe, koje podržava Iran i koje se protive američkom vojnom prisustvu u regionu, redovno su pogađali kompleks poslednjih godina.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …