Putin: EU više zavisi od nas, nego mi od njih!

Rusija je pokazala istinsku otpornost, time što nije pokleknula pred spoljnim pritiskom, rekao je u sredu predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je naveo da je Rusija “samodovoljna zemlja”, čija ekonomija raste uprkos sankcijama, dok zemlje članice EU doživljavaju “teška vremena”…

Predsednik je ovo rekao tokom sastanka sa stanovnicima dalekoistočnog ruskog regiona Čukotke.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Između ostalog, Putinu je postavljeno pitanje o pretnjama koje je primila lokalna dobrovoljačka grupa koja podržava vojsku zemlje usred sukoba sa Ukrajinom.

Predsednik je primetio da Rusi redovno dobijaju pretnje iz inostranstva ali „nas to ne plaši“.

On je savetovao EU da se umesto toga fokusira, na svoja domaća pitanja.

Trebalo bi da misle o sebi, šta će sutra jesti, šta će obući“, rekao je Putin.

„Svi oni imaju gomilu problema koji su nekompatibilni, sa našim problemima.

Čak i vodeće evropske ekonomije prolaze kroz teška vremena. Mi rastemo, a oni u padu… Kako se ispostavilo, oni više zavise od nas, nego mi od njih.

Rusija je postala zemlja sa najvećim sankcijama na svetu, nakon što je u februaru 2022. pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj zemlji.

Mnoge zapadne zemlje uvele su nekoliko rundi oštrih kazni Moskvi, a poslednja ograničenja su usmerena, na trgovinu dijamantima u toj zemlji.

Iako Putin nije izdvojio nijednu konkretnu zemlju, njegova izjava se očigledno odnosila, na situaciju u dugogodišnjoj moćnici EU, Nemačkoj.

Prema novom izveštaju Blumberga, koji se poziva na podatke nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, zemlja je verovatno ušla u recesiju, sa padom industrijske proizvodnje šesti uzastopni mesec u novembru.

„Razočaravajući podaci o proizvodnji u novembru i nedavno pogoršanje poslovnih očekivanja ukazuju, na težak početak godine za industriju“, napisao je Blumberg.

Iako se očekuje da će privreda zemlje pokazati nešto bolje rezultate u prvom kvartalu godine, kasnije u 2024. mogla bi da padne još više, upozorili su ekonomisti Blumberga.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …