Šok! Neočekivano – Direktor Folksvagena, mora da ode!

Izvršni direktor Folksvagena iznenada napušta svoju dužnost, 1. septembra.

Kompanija je u petak objavila da će glavnog izvršnog direktora Herberta Disa zameniti Oliver Blume, šef Folskvagenovog odeljenja Porše performansi.

Folskvagen, drugi najveći svetski proizvođač automobila, nije naveo razlog Disovog odlaska.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ali izveštaj Rojtersa koje se poziva na neimenovane izvore kaže da su porodice Porše i Pih (Piech), koje između sebe poseduju većinu glasačkih prava u Folskvagenu, tražile promenu na čelu.

Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar na te navode.

CNN ocenjuje da je ovo bio naporan i izazovan mandat za Disa. Preuzeo je upravljanje kompanijom 2018, nakon skandala “dizelgejt” koji je kompaniju prisilio da plati ogromne američke i evropske kazne za lažna očitavanja emisija štetnih gasova.

Ipak, uspeo je da taj skandal stavi “u retrovizor” kompanije i fokus stavio na električna vozila više nego mnogi etablirani proizvođači automobila, pozicionirajući Folskvagen na sam vrh nove industrije, prenosi Investitor.

“Električni fokus”

VW je rekao da će potrošiti 89 milijardi evra u sledećih pet godina na razvoj električnih vozila, oko polovine planirane potrošnje u tom razdoblju, a cilj mu je da električna vozila predstavljaju četvrtinu prodaje do kraja 2026.

Broj baterijskih električnih vozila koje je VW prodao gotovo se udvostručio 2021. na gotovo 453.000 na globalnom nivou, čime se smestio na 3. mesto iza Tesle i Dženeral motorsa.

“Herbert Dis odigrao je ključnu ulogu u unapređenju transformacije kompanije.

Grupa i njeni brendovi održivi su za budućnost, njene inovativne sposobnosti i moć zarađivanja su ojačani”, rekao je Hans Diter Poč, predsednik uprave kompanije.

“Ne samo da je vodio kompaniju kroz izuzetno turbulentne vode, već je i temeljno primenio novu strategiju”, dodao je.

B92/Investitor.me

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Koju hranu jesti da biste izbegli debljanje

U proleće, Rusi se mogu osećati pod stresom jer je vreme da dođu u formu. …