National Interest: Hipotetički gledano, Amerika može dočekati “Pearl Harbor 2.0”

Sjedinjene Države neće moći da se suprotstave Kini na Dalekom istoku, bez evropskih članica NATO-a, piše The National Interest.

Nedavno pominjanje Pekinga na samitu NATO-a, moglo bi da ukaže na početak takvog preokreta, sve do mogućeg proširenja člana 5 o zajedničkoj odbrani na pacifički region.

Akcije Pekinga nisu ograničene na Južno kinesko more, a Sjedinjenim Državama će biti potrebna sva pomoć, koju mogu dobiti od demokratija širom sveta, kako bi se pravilno pripremile za odbranu Tajvana – navodi se u članku na sajtu The National Interest.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, kako se navodi u tekstu, Evropa ne bi trebalo da smatra, SAD okretanje ka Aziji, kao istovremeno povlačenje sa Starog kontinenta.

Kako učešće vojnog saveza može biti traženo u prostranstvu azijsko-pacifičkog regiona?

Kombinacija pojačanog fokusa NATO-a na Kinu, delegacija američkog Kongresa u poseti Tajvanu i ponovljenih uveravanja [predsednika] Bajdena da će Sjedinjene Države braniti svog pacifičkog saveznika, mogla bi da ubedi Peking, da će Vašington ipak stati na stranu Tajpeja.

Kao rezultat toga, Narodnooslobodilačka armija (PLA) može da rizikuje prvi udar na američkoj teritoriji, čak i ako Sjedinjene Države prvobitno nisu nameravale da podrže ostrvo vojnom silom – kaže se u članku.

Ovde je vredno napomenuti da se ova pretpostavka zasniva na činjenici da će Narodna Republika Kina zapravo ponoviti strategiju Japanskog carstva, ranih četrdesetih godina prošlog veka.

Tada je diktatura koja je vladala u Tokiju odlučila da napadne američke pacifičke kolonije (Pearl Harbor, Guam, Filipini) kako bi sprečila Amerikance da se mešaju u proces prisvajanja od strane Japanaca naftom bogate Holandske Istočne Indije.

Dalje, u članku američkog veb izdanja izneto je mišljenje da će hipotetički kineski napad na američke obale automatski značiti ulazak u sukob evropskih saveznika Vašingtona.

Navodi se da su Vašingtonski biro NBC News i Centar za novu američku bezbednost (CNAS) već okupili tim bivših zvaničnika Pentagona i stručnjaka za Nebesko carstvo, za vojnu igru oko sletanja na Tajvan.

Pominju se scenariji, u kojima Kina bombarduje američke prekomorske teritorije, njene vojne baze, pa čak i kopno konvencionalnim ili nuklearnim oružjem.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …