Posle ruskih udara na Odesu, SAD i Ukrajina prelaze na plan B…

Sjedinjene Američke Države rade sa Ukrajinom na planu B, kako bi se izvezle žitarice iz te zemlje, nakon ruskog napada na luku Odesa, saopštila je direktorka američke Agencije za medjunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer.

Ukrajina: Stigli su nam poljski tenkovi

Tenkovi tipa PT-91 poljske proizvodnje stigli su u Ukrajinu, objavio je šef kancelarije ukrajinskog predsednika.

Andrij Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsednika, danas je rekao da su poljski tenkovi stigli u Ukrajinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nije precizirao o koliko se tenkova radi, javlja ukrajinski Kyiv Independent.

“Uništeno”

Ukrajinska vojska je uništila 50 ruskih skladišta muncije koristeći američke raketne sisteme HIMARS, izjavio je danas ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov.

“Ovaj potez preseca ruske logističke kanale i onemogućuje ih da idu u aktivne borbe.

Istovremeno, štiti i našu vojsku od jakog granatiranja”, kazao je Reznikov.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi izjavu Reznikova o korišćenju sistema HIMARS, a ni Moskva zasad nije komentarisala.

Snage DNR i LNR: Čišćenje

Savezničke snage samoproglašene Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR) čiste područje termoelektrane Uglegorsk uz podršku ruske vojske, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane DNR.

“Do sada je borbena grupa DNR i LNR uz vatrenu podršku ruske vojske oslobodila 255 naseljenih mesta.

U toku su napori da se očisti termoelektrana Uglegorsk”, navodi se u saopštenju štaba teritorijalne odbrane DNR, prenosi agencija TAS S.

Kako se dodaje, ukrajinska vojska granatirala je 14 opština na teritoriji DNR, koristeći višecevne raketne sisteme “Grad”, artiljerijske topove kalibra 122 milimetara, 152 milimetara, 155 milimetara, 203 milimetara i rakete lansirane iz vazduha kalibra 80 milimetara.

SAD i Ukrajina rade na planu B

Sjedinjene Američke Države rade sa Ukrajinom na planu B, kako bi se izvezle žitarice iz te zemlje, nakon ruskog napada na luku Odesa, saopštila je direktorka američke Agencije za medjunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer.

Lavrov: Nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, nakon što su Ukrajina i Rusija prošle nedelje u Turskoj potpisale sporazum o deblokadi isporuka žitarica crnomorskom plovnom rutom.

Nakon što su ruski projektili pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu prošle nedelje, Lavrov je u subotu predočio da je taj napad bio usmeren na “vojnu infrastrukturu u luci”, prenosi Rojters.

On je na konferenciji za novinare rekao da u sporazumu o žitaricema koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi sprečilo nastavak napada na objekte vojne infrastrukture u Ukrajini.

Lavrov je ranije istakao da se Rusija nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uspeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije.

“Nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke”, rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem, preneo je ranije TAS S.

U međuvremenu, visoki ukrajinski zvanicnici izrazili su danas nadu da će prva pošiljke žita u okviru sporazuma krenuti već u sredu iz luke Černomorsk, preneo je Rojters.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov rekao je ranije da nema ograničenja koliko žitarica može da se izveze i ukazao da bi Ukrajina mogla da izveze 60 miliona tona žitarica tokom perioda od osam do devet meseci, pod uslovom da njene luke nisu blokirane.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …