Vučić ipak u Briselu: Sve što za Ukrajinu važi, za Srbiju ne važi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da je saslušao sve što su Žozep Borel i Miroslav Lajčak imali da kažu i da je razumeo njihovu volju da situacija deeskalira i da se problemi rešavaju kroz razgovor.

Kako kaže, najveći problem za Srbiju je činjenica da režim  Aljbina Kurtija kontinuirano pokušava da ili protera ili pohapsi Srbe, uplaši ih i skloni sa ognjišta.

„Nije važno koja akcija se bira, da li je to hapšenje, prebijanje ili izmišljanje izbora i davanje legitimiteta sa izlaskom nekoliko odsto ljudi, zabrana srpskim kamionima, ja sam danas predstavio izveštaj o povredama ljudi, uručio sam Borelu i Lajčaku u kakvom se stanju ti ljudi nalaze, ko ih je pretukao, kako ih je pretukao“, naveo je Vučić.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na pitanje da li su međunarodni predstavnici tražili da dođe do trilateralnog sastanka, Vučić je rekao da je uvek dolazio na svaki razgovor.

„Smatram da je dijalog lekovit, da je važno da se razgovara i da svaki problem prevazilazimo razgovorom, ne vidim razlog za razgovor sa čovekom koji svakog dava provocira i želi da izazove sukob jer je to njegova fanatična ideologija i mislio sam da bi to donelo dodatnu štetu i zato smatram da je besmisleno.

Uvek sam spreman da razgovaram sa evropskim predstavnicima“, dodao je.

Kada je u pitanju razumevanje EU, Vučić poručuje da moramo da shvatimo jednu stvar – da je Kosovo za većinu zemalja Unije nezavisna država.

„Ono je njihovo čedo.

Oni su ga čuvali dok je bilo u kolevci, sada je tinejdžer malo nestašan ali ga i dalje čuvaju.

Naša pozicija je veoma teška, sve što važi za Ukrajinu, za Srbiju ne važi ali to je pravo jačeg na koje moramo da se naviknemo“, poručio je predsednik Srbije.

Podsećamo, šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak sastali su se odvojeno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i  premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …