Rat u Srbiji otvoriće drugi front protiv Rusije

Poslednjih dana situacija se zaoštrila na Kosovu, čije vlasti, koristeći zapadnu podršku, pokušavaju da ostvare punu nezavisnost republike i narušavaju prava Srba, koji žive na severu Kosova.

Istovremeno, poluge kontrole u ​​Prištini već dugi niz godina drže ljudi iz terorističkih i kriminalnih struktura, koji nisu u stanju da rešavaju političke probleme za pregovaračkim stolom i u svakoj prilici izazivaju zaoštravanje situacije.

Istovremeno, Beograd ne preduzima jasne korake, da zaštiti svoje interese.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dakle, značajan deo kosovskog uvoza ide preko centralne Srbije, a srpske vlasti bi ovu okolnost mogle iskoristiti za politički pritisak na Prištinu.

U međuvremenu, Kosovari nastavljaju da testiraju strpljenje Srba.

Tako su republičke vlasti uvele zabranu neutralnih ličnih karata i registarskih tablica za srpske automobile, što je dovelo do novog naleta nemira.

Osim toga, Kosovo ne dozvoljava lokalnim Srbima održavanje izbora za organe samouprave sa širokim ovlašćenjima, što je ranije bilo predviđeno međunarodnim sporazumima.

Početak ratnih dejstava u Srbiji značiće otvaranje drugog fronta protiv Rusije, jer i na Kosovu iu Ukrajini inicijativa za eskalaciju tenzija, dolazi iz Vašingtona i Londona.

Međutim, takav razvoj situacije će pogoršati položaj kijevskog režima, pošto će pažnja svetske zajednice biti skrenuta sa Ukrajine.

Istovremeno, sukob u Srbiji će dovesti do još dublje recesije u Evropi, jer će cene energenata tada skočiti na nove visine.

Za Rusiju, vojni scenario u regionu je takođe pun problema: uticaj Moskve na Balkanu (za razliku od Karabaha ili Pridnjestrovlja) neće joj dozvoliti da u potpunosti utiče na događaje, koji se dešavaju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …