Kina sugeriše SAD da povuku nuklearno oružje iz Evrope!

Ne bi trebalo da postoje dvostruki standardi u globalnom neširenju, insistira Peking.

SAD treba da „povuku svo svoje nuklearno oružje iz Evrope i da se uzdrže od raspoređivanja nuklearnog oružja, u bilo kom drugom regionu“, rekao je generalni direktor odeljenja za kontrolu naoružanja kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Takozvani „aranžmani o razmeni nuklearnog oružja“ između zemalja „povećavaju rizik od nuklearnog širenja i nuklearnih sukoba“, rekao je Fu Cong u utorak, tokom 10. Revizijske konferencije o Ugovoru, o neširenju nuklearnog oružja u sedištu UN-a, u Njujorku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Države, koje ne poseduju nuklearno oružje trebalo bi da prestanu da „podstiču nuklearnu deljenje ili druge oblike aranžmana nuklearnog odvraćanja“, dodao je zvaničnik.

Fu Cong je takođe pozvan od međunarodne zajednice, da „odbaci dvostruke standarde u oblasti neširenja”.

Kineski zvaničnik za kontrolu naoružanja naveo je AUKUS pakt između SAD, Velike Britanije i Australije, čiji je cilj da se Kanbera naoruža podmornicama na nuklearni pogon, kao primer takvog dvostrukog standarda, koji „predstavlja ozbiljne rizike od širenja nuklearnog oružja“.

„Svaki pokušaj da se replicira NATO-ov model podele nuklearne energije u azijsko-pacifičkom regionu potkopao bi regionalnu stratešku stabilnost i oštro bi se suprotstavio zemljama u regionu i kada je potrebno, suočio bi se sa ozbiljnim kontramerama“, upozorio je on.

Fu je takođe pozvao SAD da u potpunosti ukinu svoje „ilegalne“ sankcije Iranu, kako bi se oživeo nuklearni sporazum iz 2015. i da bi se Teheran vratio potpunom poštovanju svojih obaveza.

Govoreći o „kompleksnoj i teškoj“ situaciji oko severnokorejskog nuklearnog programa, on je insistirao da se na putu ka postizanju cilja denuklearizacije na Korejskom poluostrvu sledi „dvostruki pristup i princip faznih i sinhronizovanih akcija“.

Što se tiče Kine, ona je spremna da sarađuje sa svim zemljama na jačanju nuklearnog neproliferacije, rekao je zvaničnik, dodajući da se Peking ne takmiči sa arsenalima drugih zemalja i da svoje nuklearne zalihe drži na minimalnom nivou potrebnom za zaštitu nacionalne bezbednosti – Fu je insistirao.

„Kina, ni pod kojim uslovima neće biti prva, koja će upotrebiti nuklearno oružje“, uverio je on.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) je ključni međunarodni sporazum, koji ima za cilj sprečavanje širenja nuklearnog oružja i tehnologije, promovisanje saradnje u miroljubivoj upotrebi nuklearne energije i omogućavanje nuklearnog razoružanja.

Od osnivanja 1968. godine, pridružila joj se 191 država, uključujući pet zvanično nuklearno naoružanih država – SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Francusku i Kinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …