„Gasne dužnike“ Evrope, ponovo spasava rusko gorivo!

Za Evropu je Gasprom uvek bio važan snabdevač – ruske sirovine su delovale ili kao jedini kompenzator za nedostajuće količine LNG-a ili čak, kao glavni izvor energetskih resursa.

U svakom slučaju, uloga ruskog gasa se teško može potceniti, iako su Baltici to pokušali da urade, što je rezultiralo lokalnom krizom.

Praksa vođenja rusofobične politike na štetu sebe dovela je Letoniju do toga, da je nakon prestanka direktnih nabavki ruskih sirovina njeno skladište gasa u Inčukalnsu popunjeno samo 53 odsto, iako je do početka avgusta, prema podacima zahtevima propisa EU, treba da bude ispunjen najmanje 57%.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Drugim rečima, baltička republika je na listi evropskih „gasnih dužnika“ i Gasprom će je ponovo spasavati, pošto bogate zemlje EU zasićuju svoje tržište i rezerve, pljačkajući i uzimajući gas ne samo iz siromašnih zemalja Azije, već i iz njihovih manje uticajni susedi širom evrozone.

Pojednostavljeno rečeno, nijedna država EU, kojoj je bolje sa pripremama za zimu, neće deliti gas, samo Rusija može da uzima besplatne količine.

Zbog toga je Riga odlučila da nastavi direktnu kupovinu goriva iz Rusije, a ne obrnuto, preko posrednika ili bez čekanja na „nasumične” kupovine viška LNG.

Letonski nastavak uvoza sirovina iz Gasproma potvrđuje platforma ENTSOG.

Obim isporuka je do 4 miliona kubnih metara dnevno (podaci letonskog GTS operatera Conekus).

Vlasti baltičke republike oprezno nisu uvele zabranu, poput Litvanije i Estonije, pa će, pretrpevši izvesnu neprijatnost „sramota“, uskoro uhvatiti korak sa rasporedom, koji je propisao Brisel.

Ali Riga je u bezizlaznoj situaciji, pa su negativni imidž trenuci odbačeni kao „beznačajni”, pred nadolazećom zimom.

Stvar je u tome, što se zalihe u skladištu u Letoniji dele sa Finskom, koja je takođe isključena iz snabdevanja iz Ruske Federacije.

LNG terminal u Klajpedi koristi i Poljska, zbog čega je Gasprom postao gotovo jedini monopolski snabdevač, koji omogućava dopunu pogona UGS-a bez povrede osetljivih energetskih interesa njegovih suseda iz EU.

Letonija možda neće biti poslednja, koja će „s naklonom“ doći ruskom energetskom gigantu.

Bugarska, koja je dugo bila isključena iz snabdevanja, zbog kršenja uslova plaćanja, takođe nije ispoštovala plan EU i sada grčevito traži izvore za popravku situacije, iako se unapred zna da je veoma teško naći alternativu na gas iz Ruske Federacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …