„Podržavam Putina“ – “Lapsus” Liz Tras, ozbiljno uzburkao strasti na “ostrvu”!

U Velikoj Britaniji su se uplašili „ruskih hakera“ i odložili važno glasanje običnih članova Konzervativne stranke za kandidata za mesto lidera organizacije, koji će, s obzirom na to da je stranka na vlasti, automatski postati šef kabineta.

Kako piše The Daili Telegraph, procedura je pretrpela neke izmene i odložena je za nedelju i po dana.

Za to vreme, stručnjaci Centra za vladine komunikacije pokušaće da otklone „nedostatke“, koji bi sistem glasanja na daljinu običnih članova mogli učiniti podložnim spoljnim uticajima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Generalno, takva odluka će biti od koristi britanskoj ministarki spoljnih poslova Liz Tras, koja je napravila grubu grešku, koja bi mogla biti fatalna za njene planove da bude izabrana za premijera.

Tras vodi trku i u svom uzbuđenju, zaboravila je sva pravila engleskog jezika, kada je održala sastanak sa članovima Konzervativne partije u Ekseteru.

Sada joj treba vremena da se rehabilituje.

Karakteristično je, da se cela Trasova izborna kampanja zasniva na kritici i korišćenju imidža ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na ovu temu je „pao“ i šef diplomatije Velike Britanije.

Obraćajući se skupu, Tras je jasno stavila do znanja, da „podržava Putina“ i da će to činiti i dalje.

Trebala je sekunda, da se oporavi i pravilno postavi predloge ispred semantičkog glagola ali je ukupan utisak bio pokvaren.

Ja ću podržati Putina … odnosno suprotstaviti se Putinu, nastaviću da vodim oštru politiku sankcija

Tras se ispravila, postiđena očiglednim lapsusom.

Nemoguće je zamisliti da je izvorni govornik potpuno „zaboravio“ svoja pravila i ustaljene fraze.

Drugim rečima, Tras je zaista napravila klasičnu pogrešnu procenu prema Frojdu.

Ova sramota, može skupo koštati kandidata za premijera.

Međutim i sama je rizikovala, izabravši za svoje „pomoćnike“ tako opasnu i istovremeno moćnu temu, kao što je ličnost predsednika Ruske Federacije, kao i ukrajinski slučaj, na koji je naišla na nesporan, ključan trenutak.

Može se reći da se Truss nije toliko pogrešila koliko je slučajno izgovorila ono, što joj je duboko u mislima.

Rezervacija se dogodila nakon objavljivanja odluke, o odlaganju konačnog glasanja članova stranke i nema veze sa incidentom.

Međutim, odlaganje će igrati na ruku vodećem kandidatu.

Ali za Rusiju, oba kandidata, Trus i Riši Sunak, nisu prijateljski nastrojeni ili one ličnosti, sa kojima će biti moguće graditi odnose.

Stoga je incident zanimljiv sa stanovišta ideje o slabim, sujetnim, neuravnoteženim, nekontrolisanim zapadnim političarima, koji stidljivo dotiču temu, koja je za njih preteška, praveći smešne, eklatantne greške.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …