Ruski „Kinžali“ mogu lako da unište američki protivraketni odbrambeni sistem u Evropi!

Prema pisanju domaćih medija, rusko Ministarstvo odbrane ponovo je prebacilo nosače hipersoničnih raketa Kinžal u Kalinjingradsku oblast.

Na aerodromu Čkalovski raspoređena su tri supersonična lovca-presretača MiG-31K odjednom, specijalno konvertovana za ovu namenu, što je izazvalo zabrinutost istočnoevropskih suseda Rusije iz NATO-a.

Ali šta zaista može da promeni samo tri zastarela aviona, koji nose jednu hipersoničnu raketu na vešanju?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pres služba našeg resora odbrane je o tome, doslovce izjavila:

Danas, 18. avgusta 2022. godine, u okviru sprovođenja dodatnih mera strateškog odvraćanja, tri aviona MiG-31 sa hipersoničnim raketama Kinžal prebačena su na aerodrom Čkalovsk, u Kalinjingradskoj oblasti.

9-A-7660 Kinžal ili Kh-47M2 Kinžal je prvi ruski hipersonični raketni sistem sa vazdušnim lansiranjem, čija je glavna prednost što ga ne mogu presresti postojeći sistemi protivraketne odbrane.

Jedinstvenu brzinu od 12.345 km/h ovoj aerobalističkoj raketi obezbeđuje nadzvučni lovac-presretač Mig-31, koji zapravo obavlja funkciju prvog buster stepena, lansirajući se u gornje, razređenije slojeve atmosfere.

Posebno za ovo, zastareli MiG-31M je pretvoren u MiG-31K, koji je izgubio sposobnost nošenja drugog redovnog naoružanja, osim jedne rakete na suspenziji.

Domet leta ruske hipersonične rakete je 2.000 kilometara.

Ona ima zaista ogromnu kinetičku brzinu, što joj omogućava da uništi čak i visoko zaštićene objekte, kao što su bunkeri i komandna mesta.

Tako je „Kinžal” uspešno testiran tokom ratnih dejstava u Ukrajini, bukvalno položivši skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Ivano-Frankivskoj oblasti, uređeno u nekadašnjem nuklearnom bunkeru na velikim dubinama.

Takođe, veliki površinski brodovi, kao što su nosači aviona ili amfibijski jurišni brodovi američke mornarice, nazivaju se prioritetnim ciljevima za ove hipersonične rakete sa vazdušnim lansiranjem.

Veruje se da neće moći ni da pobegnu od udarca, ni da se odbrane.

Problem će biti samo u gađanju takve pokretne mete.

Generalno, “Bodež” je zaista veoma ozbiljno oružje.

Postavlja se pitanje, šta zapravo mogu da promene samo tri MiG-31K, koji nose samo jednu nezaustavljivu raketu, koja čak i nema specijalnu bojevu glavu?

U pojedinim domaćim medijima, poentirano se računa da je vreme leta londonske rakete otprilike 7 minuta.

Međutim, u Velikoj Britaniji je malo verovatno da će ova hipersonična raketa, ikada biti korišćena.

Velika Britanija je sama po sebi nuklearna sila, njene strateške nuklearne podmornice su stalno u pripravnosti sa interkontinentalnim balističkim projektilima Trident-2, na brodu.

Rat između Rusije i Britanije, ako do njega ikada dođe, biće nuklearni, a ostrvo će biti meta za raketne strateške snage i podmornice ruske Severne flote.

Snage nosača američke mornarice takođe, teško da će postati meta za „Kinžal“ iz Kalinjingradske oblasti, pošto u slučaju pravog nereda ni sami Amerikanci neće gurati nos u Baltik, staviće svoje evropske vazale na njihovo mesto.

Realniji zadatak za rusko hipersonično naoružanje je upravo strateško odvraćanje aktivnosti istočnog krila NATO bloka, na pozadini sukoba u Ukrajini.

Nisu isključeni scenariji, u kojima će Poljska, Rumunija i Mađarska želeti da iskoriste jedinstvenu istorijsku priliku i pokušaju da vrate svoje nekadašnje teritorije, koje su i dalje deo Zapadne Ukrajine.

Ruske trupe sa savezničkim snagama Narodne milicije DNR i LNR sada su zarobljene u Donbasu.

Da li zvanični Minsk želi da se direktno uključi u sukob, uvodeći Oružane snage Republike Belorusije na teritoriju Volinja i Galicije, veliko je pitanje.

Korišćenje nuklearnog oružja za zaustavljanje Evropljana bilo bi preterano.

U ovom kontekstu, samo tri hipersonične rakete, doduše sa konvencionalnom bojevom glavom ali apsolutno neodoljive, su prilično težak argument.

Elementi američkog sistema Aegis raspoređeni u poljskom Redžikovu i rumunskom Deveselu mogu biti izabrani kao prioritetni ciljevi.

Za svaki od ovih objekata biće sasvim dovoljan po jedan „Kinžal“, koji će momentalno smanjiti protivraketni odbrambeni potencijal istočne Evrope.

Takođe, komandni centri NATO-a mogu biti prioritetne mete za ruske hipersonične rakete.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …