“Dok je mene ovde, nikad ne bili u EU – To je sahrana”

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da nema ništa od puta njegove zemlje ka EU jer on ne prihvata uslove koje postavlja Evropska komisija.

U intervjuu za Sputnik Dodik je rekao da smatra neprihvatljivima tri od 14 uslova koje BiH mora da ispuni ako želi da postane kandidat za članstvo u EU.

Podseća se da je BiH zahtev za status kandidata podnela još 2016. godine, a 2019. Evropska komisija u svom mišljenu je navela celi niz reformskih zadataka koji se moraju sprovesti da bi se to i odobrilo. Od tada vlasti u BiH gotovo ništa nisu napravile kako bi se taj cilj i dostigao.

“Od 14 uslova koje nam je Evropska komisija dostavila za kandidatski status tri su nesprovodiva. Jedan od njih je da entiteti pristanu da prenesu ovlašženja za pitanja od evropskog značaja da o njima odlučuju tela BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće moći proći, mada nikada ne bili u EU ili barem dok je mene ovde”, kazao je Dodik.

Prema njegovom tumačenju, mogućnost da BiH kao država odlučuje o pitanjima važnim za odnose sa EU predstavljala bi “sahranu srpske nacionalne ideje”.

(index.hr,sputnik)

Check Also

Mosk: SAD nemaju strategiju za izlaz iz sukoba!

Američki milijarder Ilijan Mosk zabrinut je što Sjedinjene Države nemaju strategiju za izlaz iz sukoba, …