Politico: Fauci se povlači! – Šta je sledeće za javno zdravlje?

Dobro jutro. To je vaša prijateljska novinarka za lobiranje za zdravlje, Megan Vilson, a ja sam upravo ovde pokušavajući da shvatim, zašto Entoni Fauči najavljuje da će „nastaviti sledeće poglavlje [svoje] karijere“, umesto da pije piće sa kišobranom, negde na plaži.

Jeste li vi dr. Fauci? Da li se nadmećete da budete njegov naslednik?

Da li imate zalihe tropskih pića?

Poruka od PhRMA:

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osiguravajuća društva i PBM ne plaćaju punu cenu za insulin. Pa zašto pacijenti?

Popusti, popusti i druga plaćanja proizvođača smanjuju cenu insulina u proseku za više od 80%.

Ali osiguravači i PBM obično ne dele ove popuste direktno sa pacijentima.

Kongres bi trebalo da se pozabavi sistemom, koji koristimo za plaćanje lekova.

Ispravite štetne prakse osiguranja i smanjite troškove iz džepa za pacijente.

Ustani za pacijente.

ŠTA JE SLEDEĆE ZA DR. FAUCIJA? — Entoni Fauči odlazi sa funkcije krajem godine, pišu Dejvid, Loren i Adam Kankrin i Maja Vord iz POLITICO-a.

Osim, što uključuje mnoštvo značajnih detalja o njegovoj karijeri, njihova priča opisuje Faučijev noviji sparing sa republikancima, oko porekla koronavirusa – što su poslanici GOP-a primetili nekoliko minuta, nakon što je objavljena najava njegovog odlaska.

Fauci, 81, je najbolji stručnjak za zarazne bolesti u zemlji, koji je predvodio odgovor savezne vlade na pandemiju Covid-19. Lečio je pacijente od ebole tokom izbijanja epidemije u SAD 2015. i bio je glavni arhitekta globalnog programa usmerenog na borbu protiv HIV/AIDS-a, zaslužnog za spas miliona života.

Naša Erin Banko je telefonirala sa Faučijem, koji kaže da želi da inspiriše mlade ljude da razmisle, o karijeri u javnom zdravstvu.

Rekao joj je da će biti sprovedena nacionalna potraga za njegovom zamenom.

U pozivu je ispričao svoje 54 godine u vladi — počevši kada je imao samo 27 godina i tek, što je završio njujoršku medicinsku rezidenciju.

Godine 1984. postao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i oseća se pozitivno u vezi sa agencijom, koju ostavlja za sobom.

Nekada „manji institut“ među NIH-om, kada je tamo počeo sa budžetom od 360 miliona dolara, kaže on, sada je to stavka od 6,3 milijarde dolara – ogromno povećanje, čak i nakon prilagođavanja inflaciji.

„Svako od višeg rukovodstva — pa čak i ispod višeg rukovodstva — u institutu, ja sam lično birao i mentorirao“, kaže on.

„Uložio sam svoj životni trud u to, da bude ono što jeste i snažno je i biće snažno bez mene.”

Iako su republikanci stajali u redu da objave izjave, u kojima kažu da planiraju da ga odvuku na Kapitol Hil, kao deo svojih nadzornih napora, ako preuzmu kontrolu nad Domom ili Senatom na izborima na sredini mandata, jedan od Faučijevih dugogodišnjih prijatelja sugeriše da bi on zaista mogao da pozdravi priliku, da ide prst uz nogu sa njegovim najglasnijim kritičarima.

„On i ja, u našim privatnim trenucima, ponekad smo slinili, dok smo  zamišljali Bengazi 2.0“, rekao je taj prijatelj, aktivista za AIDS Piter Stejli, prema rečima mojih kolega.

„On je naoružan istinom, a oni su naoružani ludošću. Ono u fazonu, hajde udrite, ne možete mi ništa.”

DOJ MOŽE POBEDITI U SLUČAJU “PIONEER ABORTUS” – Savezni sudija je rekao da će do srede odlučiti da li skoro potpuna zabrana abortusa u Ajdahu, krši saveznu zaštitu pacijenata, koji se suočavaju sa hitnim medicinskim slučajevima – dan pre, nego što zakon stupi na snagu, izveštava Alis.

A tog sudiju su možda ubedili argumenti Bajdenove administracije u ponedeljak u slučaju, koji bi mogao da bude predznak o tome, koje bi pravne strategije, mogle da prevladaju u Americi, posle Roe.

Zavisi od toga, da li Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći i radu, takođe poznat kao EMTALA, sprečava zakon o „okidaču“ iz Ajdaha iz 2020. koji zabranjuje abortus osim u slučajevima silovanja ili incesta ili kada je život majke ugrožen.

EMTALA zahteva od zdravstvenih radnika da obezbede tretman, koji stabilizuje pacijenta, koji doživljava hitnu medicinsku pomoć – čak i ako uključuje negu abortusa, navodi administracija, u nedavnim smernicama.

Advokati, koji zastupaju i Ajdaho i Ministarstvo pravde u ponedeljak su se sukobili u zgradi federalnog suda u Bojsu, oko toga da li će državni zakon stvoriti zastrašujući efekat, naterajući doktore da odustanu od pružanja, potencijalno spasonosnih abortusa iz straha, od krivičnog gonjenja.

Američki okružni sudija B. Lin Vinmil izrazila je zabrinutost, zbog toga, što lekari moraju da „prođu, kroz ovaj sukob“ između EMTALA-e i zabrane abortusa u Ajdahu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Denver vs Lejkersi 10 : 0! – VIDEO

Centar Denvera Nikola Jokić izjavio je, posle pobede nad Lejkersima u drugom meču plej-ofa, da …