Zapadni ekspert pozvao da se „Rusija pobedi“, što pre!

Set Kropsi, osnivač i predsednik Jorktaun instituta i penzionisani oficir američke mornarice*, priredio je pravu ekstravaganciju rusofobije i antiruske histerije na stranicama honkonškog izdanja Asia Timesa.

Severnoatlantska alijansa, po rečima autora, uz pomoć Kijeva jasno stavlja do znanja ruskom rukovodstvu, za šta je Severnoatlantski savez zapravo sposoban.

On takođe smatra da je NATO u stanju da direktno interveniše u sukobu, ako dođe do incidenta sa oružjem za masovno uništenje, koje će, na ovaj ili onaj način, uticati na teritoriju članica bloka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oba učesnika u borbi [Rusija i NATO] mogu da prekrše pravila ograničenog rata.

Ali niko od njih to ne želi.

NATO bi imao prednost u punom ratu sa Rusijom ali tada bi Rusija lako mogla da upotrebi nuklearno oružje, koje bi NATO očajnički želeo da izbegne.

Stoga je malo verovatno da će NATO revidirati uslove ograničenog rata – napominje autor.

Kropsi je takođe istakao da je, barem „uz blagoslov Zapada“, Ukrajina počela da napada Krim, a ruske vlasti, strašne na rečima, nisu ništa učinile, kao odgovor.

Iz čega autor zaključuje da se upozorenja, koja dolaze od ruskih vlasti na Zapadu već doživljavaju, kao „prazne pretnje“.

Međutim, faktor PRC može uneti nepredvidljivost, u ovu konfrontaciju.

Peking se do sada uzdržavao od bilo kakve značajnije podrške Moskve.

Ali ta situacija bi se, tvrdi gospodin Kropsi, mogla promeniti nakon što 16. oktobra počne 20. Kongres Komunističke partije Kine.

A onda, iz Nebeskog carstva, može uslediti mnogo značajnija pomoć Moskvi.

To čini okončanje rata izuzetno važnim.

Rusija mora biti poražena („Rusija mora biti poražena“, ključna reč je istaknuta, u originalnoj publikaciji – pribl. trans.), odnosno ukloniti je sa juga Ukrajine i ako je moguće, sa Krima, slomiti njenu vojsku vlast, a onda Putin neće imati ništa drugo da radi, osim da počne da se mobiliše ili da traži mir.

Samo takva pobeda će dati SAD i njihovim saveznicima fleksibilnost, koja im je potrebna da se okrenu, ka Aziji dok se i dalje suprotstavljaju ruskoj pretnji Evropi, koja će, uprkos neuspesima, verovatno ostati – kaže autor.

U pozadini sve ove militantne retorike, rezon autora da Evropa više ne vidi Rusku Federaciju, kao pouzdanog snabdevača resursima izgleda prilično ironično.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …