Pašinjan alarmirao Putina i Makrona, zbog “agresije azerbejdžana!”

Premijer se obratio Moskvi i Parizu nakon azerbejdžanskog napada artiljerijom i dronovima.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u utorak, u ranim satima, nakon što je Azerbejdžan otvorio vatru iz artiljerije i bespilotnih letelica, na nekoliko oblasti duž granice.

U odvojenim telefonskim razgovorima, Pašinjan je rekao Putinu i Makronu o „provokativnim, agresivnim akcijama azerbejdžanskih oružanih snaga, protiv suverene teritorije Jermenije, koje su počele u ponoć“ i „naglasio važnost adekvatnog odgovora međunarodne zajednice“, saopštila je vlada u Jerevanu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je granatirana vojna i civilna infrastruktura u Sotku, Vardenisu, Gorisu, Kapanu, Artanišu i Iškanasaru, kao i da ima izveštaja, o žrtvama.

Tvrdnje Azerbejdžana da je granatiranje započela Jermenija, su „potpuno lažne“, dodao je Jerevan.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je jermenske „sabotere“ da miniraju puteve i infrastrukturu na azerbejdžanskoj strani granice, tokom vikenda, što je izazvalo neodređeni broj vojnih žrtava.

Baku je takođe osudio, kao „lažne“ izveštaje, o „invaziji punog obima“ Azerbejdžana, na jermensku teritoriju.

Jermenski mediji javili su da je Rusija posredovala u prekidu vatre, koji će početi u 02.30 po lokalnom vremenu ali je Azerbejdžan, to demantovao.

Kako se navodi, borbe su u toku.

Jermenija i Azerbejdžan su u sukobu, otkako su proglasili nezavisnost od Sovjetskog Saveza, prvenstveno oko Nagornog Karabaha – koji je bio unutar Azerbejdžana ali je imao većinsko etničko jermensko stanovništvo.

Jermeni su preovladali početkom 1990-ih, uspostavivši kontrolu nad većinom enklave i teritorija, koje su je povezivale sa samom Jermenijom.

U septembru 2020. godine, Baku je pokrenuo kampanju za vraćanje teritorije, uz pomoć dronova, koje je snabdevala Turska.

Prekid vatre uz posredovanje Moskve ostavio je polovinu Nagorno-Karabaha naseljen Jermenima i zaštićen od strane ruskih mirovnih snaga, dok su sve ostale teritorije, koje je ranije kontrolisao Jerevan, ustupljene nazad Bakuu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …