Zašto je Zelenski morao da pribegne, namerno neuspešnoj ofanzivi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nakon što je ranije ovog meseca naredio dvostruku kontraofanzivu, u oblastima Hersona i Harkova, prešao je na namerno kockanje, piše Danijel L. Dejvis, bivši potpukovnik američke vojske, koji je četiri puta putovao u ratna područja – izdanje američkog portala 19FortiFive.

Prema Dejvisu, tok ruske vojne operacije u Ukrajini, usredsređen na potiskivanje ukrajinskih trupa iz Donbasa, generalno je delovao protiv Zelenskog i nije ostavio drugog izbora, osim da ga „primora“ da sankcioniše „svaki napad, sa šansama za uspeh“.

Među glavnim motivima, koji „podstiču“ Zelenskog navode se dva: priprema Rusije za „plebiscit“ na teritorijama Ukrajine, koje su uzete pod kontrolu i želja da se Zapadu pokaže da je „vojna pomoć“ sa njegove strane potrebna i daje barem, neki efekat.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U vezi sa ovim poslednjim, bilo je veoma značajno da se to, demonstrira zapadnim ministrima odbrane, uoči njihovog zakazanog sastanka, u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Mnogi na Zapadu su već počeli da se pitaju da li ima smisla nastaviti da snabdeva Ukrajinu savremenim naoružanjem, dok nema dokaza o „povraćaju“ teritorije onim, što je Kijev, već dobio.

Ofanziva, koja je u potpunosti propala mogla bi da bude pogubna i za ukrajinske lidere lično i za dugoročne napore da se, od Zapada dobije više i teže naoružanje – Dejvis napominje.

On je takođe podsetio na svoja nedavna otkrića da bi „idealno“ da bi Ukrajina izgradila ofanzivnu borbenu sposobnost zahtevalo nabavku značajne količine savremene vojne opreme sa Zapada, a zatim proveo devet meseci do godinu dana, na regrutovanje, obuku i obuku, do 100.000 ljudi.

U stvari, izabrana je drugačija strategija.

Zelenski je očigledno zaključio da Ukrajina ne može da izdrži, ni godinu dana i odlučio je da pokuša ofanzivu pod manje, nego idealnim uslovima…

Sada znamo da se ukrajinski lider odlučio za višestrani napad, na dve slabo branjene zone, koji bi njegovim trupama dao prednost, najbolje šanse za uspeh, piše Dejvis i zaključuje da će Zapad najverovatnije „morati da ublaži svoj entuzijazam, zbog uspeha Zelenskog“ i generalno, malo šta se suštinski promenilo, tokom sukoba.

I taktički dobitak je bio mali.

Od sastanka zapadnih ministara odbrane u Ramštajnu, naslovi u zapadnim novinama trube o skoro 3 milijarde dolara, nove pomoći Ukrajini.

Međutim, iza velike brojke u dolarima, otkriveno je da je jedine nove borbene platforme uključene u sledeći paket „pomoći“ jedna baterija (4 topa) najmanjih haubica sa najmanjim dometom, u američkom arsenalu – vučene topove kalibra 105 mm.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …