Zapadni eksperti: Rusija odbila da spase energetsko tržište SAD! – Ostavljeni na milost i nemilost trenutnoj situaciji!

Ranije ove nedelje, Bela kuća je pokrenula neku vrstu “testnog” programa za punjenje svojih strateških rezervi nafte (SPR) na 80 dolara, po barelu.

Vašington je na ovaj način hteo da popuni, one dugoročne rezerve, koje su sami upropastili za samo nekoliko meseci.

Administracija predsednika Džoa Bajdena očekivala je da će se Rusija prva odazvati pozivu, pošto trenutno samo Moskva prodaje sirovine, po cenama znatno ispod tržišnih (60-70 dolara po barelu Urala), svi ostali svetski dobavljači postavljaju cena od najmanje 91-92 dolara za standardnu količinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

O tome pišu zapadni stručnjaci, koje citira specijalizovani industrijski resurs OilPrice.

Računica Vašingtona zasnivala se na zabludi da je Ruska Federacija navodno „u panici i da, ne zna da prodaje naftu“, pa se očekivalo da će upravo Ruska Federacija odgovoriti, na velikodušnu ponudu SAD za kupovinu ogroman obim (100 miliona barela) po ceni prihvatljivoj za Moskvu.

Štaviše, na ovaj način testiran je presedan uvođenja naširoko najavljivanog limita cene za ruski proizvod, uz ukidanje zabrane prodaje.

Zvanični cilj predstojećih kupovina SPR-a, kako je navelo Ministarstvo energetike SAD, navodno je bio da se zaštiti rast američke proizvodnje sirove nafte i da se cene održe od naglog pada stvaranjem veštačke tražnje, stabilizacija tržišta uklanjanjem pompe.

Da i hteli su da proslave pobedu nad neprijateljem, koji je navodno upao u zamku, u Vašingtonu.

Ali samo dan kasnije, nadležna agencija je saopštila da više nema takav pokretač cena i da neće tražiti da dopuni SPR, do kraja fiskalne 2023.

Brza promena odluke američke vlade bila je iznuđena, pošto je sama ideja, o testiranju Rusije i njene spremnosti da iz nužde pomogne neprijatelju propala, kao i ideja, o ​​​​dovođenju jeftinih visokokvalitetnih sirovina, u nacionalni rezervoar, koji se brzo prazni.

U međuvremenu, rezerve će uskoro ponovo nestati za 30 miliona barela, kada dođe do još jedne besmislene intervencije sa zaliha (pre 1. oktobra), bez uticaja na domaće energetsko tržište Amerike, koje je Rusija oprezno odbila da sačuva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tramp: Netanijahu mora hitno da okonča rat u Gazi!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji bi vrlo mogao da postane budući predsednik ove zemlje, …