Na ukrajinskom frontu, borbe u punom jeku! – Na hiljade uništenih tenkova! Obooreni avioni…

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, dok se Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast spremaju za referenduma. Biće pozvano 300.000 rezervista.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izneo plan od pet tačaka ukrajinske mirovne formule u video obraćanju Generalnoj skupštini UN-a.

Putin je u svom obraćanju naciji poručio da Zapad želi da uništi Rusiju, ali da Rusija ima modernije oružje od onog koje poseduje NATO.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će mobilizacija hiljada dodatnih vojnika koju je najavio ruski predsednik dovesti do eskalacije sukoba u ratu u Ukrajini.

“Putinova pretnja upotrebom nuklearnog oružja bila je opasna i nepromišljena retorika”, rekao je Stoltenberg.

Napadnuta Nova Kahovka, oboreno 15 raketa

Ukrajinska vojska izvela je raketni napad na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, PVO je odbila 15 raketa u vazduhu, saopštila je gradska administracija.

Na hiljade uništenih tenkova, oboreni avioni…

Za sve vreme trajanja specijalne operacije, koju sprovode Oružane snage RF zajedno sa snagama Narodne milicije LNR i DNR, ukrajinska strana je izgubila 4.162 tenka i drugih oklopnih vozila. Ovo je na brifingu 26. jula saopštio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Takođe, uništeno je 260 ukrajinskih aviona, 144 helikoptera, 1.613 bespilotnih letelica, 358 sistema PVO, 763 VBR, 3.201 oruđa i minobacača poljske artiljerije, 4.481 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Ruski podaci o toku rat u Ukrajini

Za sve vreme trajanja specijalne operacije, koju sprovode Oružane snage RF zajedno sa snagama Narodne milicije LNR i DNR, ukrajinska strana je izgubila 4.162 tenka i drugih oklopnih vozila.

Ovo je na brifingu 26. jula saopštio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Takođe, uništeno je 260 ukrajinskih aviona, 144 helikoptera, 1.613 bespilotnih letelica, 358 sistema PVO, 763 VBR, 3.201 oruđa i minobacača poljske artiljerije, 4.481 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Raketni napad

Ukrajinska vojska izvela je raketni napad na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, PVO je odbila 15 raketa u vazduhu, saopštila je gradska administracija.

Sve spremno za referendum u DNR

Predsednik Centralne izborne komisije DNR Vladimir Visocki saopštio je da je sve spremno za održavanje referenduma o ulasku republike u sastav Rusije.

“Naš izborni sistem je 100 odsto spreman. U potpunosti smo spremni”, rekao je Visocki.

Francuska i Nemačka nastavljaju vojnu podršku Ukrajini

Francuska i Nemačka najavile su danas da će nastaviti da pružaju vojnu podršku Ukrajini.

Ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornu rekao je, nakon sastanka sa nemačkom ministarkom odbane Kristin Lambreht, da će Pariz i dalje podržavati Ukrajinu u naoružanju i vojnoj obuci.

On je naglasio da je za to potrebna saradnja u okviru NATO, preneo je Rojters.

Lambreht je naglasila da delimična mobilizacija u Rusiji, koju je juče najavio ruski predsednik Vladimir Putun, i referendumi koji su planirani u četiri ukrajinske teritorije neće umanjiti nemačku vojnu podršku Kijevu.

“Naprotiv, ova reakcija Putina na uspehe Ukrajine podstiče nas da nastavimo da podržavamo Kijev”, poručila je Lambreht.

Pet britanskih ratnih zarobljenika stiglo u Veliku Britaniju

Pet britanskih ratnih zarobljenika koje je Rusija oslobodila u razmeni sa Ukrajinom stiglo je u Veliku Britaniju, saopštila je danas neprofitna organizacija Prezidijum netvork (Presidium Network).

Kako navodi ova organizacija koja sprovodi evakuacije porodica i pojedinaca iz ratnih zona, u pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, Džon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil, preneo je Rojters.

Dodaje se da su Aslina i Pinera u aprilu zarobile proruske snage u Marijupolju, kao i da su osuđeni na smrt pred sudom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u istočnoj Ukrajini.

Britanska agencija podseća da su, zajedno sa Marokancem Brahimom Sadunom, proglašeni krivim za “plaćeničke aktivnosti i činjenje akcija usmerenih na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR”.

Hili, Britanac koji je bio humanitarni radnik u Ukrajini, priveden je u aprilu zajedno sa Polom Urijem koji je kasnije preminuo u pritvoru, a Harding i Hil su se borili zajedno sa ukrajinskim snagama, podseća Rojters i dodaje da su sva trojica negirali da su bili plaćenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika vojske Ruske Federacije i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, neimenovani saudijski zvaničnik saopštio je da je Rusija, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika zarobljenih u Ukrajini, kao i 215 Ukrajinaca.

Kako je rekao, među oslobođenim strancima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka i Hrvatske.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …