Rusi zarobili potpuno nepoznatu napravu, kod obala Krima! – Velika opasnost za rusku Crnomorsku flotu! – FOTO

21. septembra morski dron nepoznatog dizajna, naneo je na obalu u blizini Sevastopolja.

Nešto kasnije, u akvatoriju u blizini grada i najveće baze Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije, otkriveno je i uništeno još jedno površinsko bespilotno vozilo.

Bespilotno dron vozilo, koje je završilo u rukama ruske vojske, spolja izgleda, kao da je relativno netaknuto i prilično zanimljiv objekat za proučavanje relevantnih stručnjaka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Treba napomenuti da su SAD, još u aprilu obećale da će u Ukrajinu prebaciti različite višenamenske stelt bespilotne nadzemna vozila, za testiranje u borbenim uslovima, protiv Rusije.

U maju su se pojavili medijski izveštaji da su ukrajinski operateri već prošli obuku, u Zajedničkoj ekspedicionoj američkoj pomorskoj bazi Litl Krik, objektu amfibijskih snaga bivše američke Atlantske flote.

Ovakvi kompaktni stelt čamci, nazvani taktički autonomni sistemi (Man-Portable Tactical Autonomous Sistems – MANTAS), mogu se koristiti, kako za prikupljanje informacija, izviđanje, osmatranje i određivanje ciljeva, tako i za izvođenje udarnih misija, pretvarajući se u bespilotne letelice kamikaze.

Dizajni su različiti, od uobičajenog sa tradicionalnim trupom, do tipa katamarana, u zavisnosti od preferencija programera i kupca proizvoda.

SAD su već počele da koriste slična sredstva za patroliranje Crvenim morem i Persijskim zalivom, a prema američkim admiralama, MANTAS će obavljati borbene misije širom sveta.

Bez sumnje, aparat zatečen, kod obala Krima predstavljao je veliku opasnost za brodove i plovila Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije i civilno brodarstvo, jer je njegovo približavanje, teško uočljivo.

Po karakteristikama performansi, uređaji se takođe razlikuju ali u proseku njihova dužina je 3,5-4 metra, širina ne prelazi 1 metar, visina je manja od 0,5 metara, a gaz je 0,25 metara.

Ukupna masa uređaja može biti 100 kg, dok nosivost može biti veća od 60 kg, što je dovoljno da izazove ozbiljnu štetu čak i velikom brodu ili plovilu, s obzirom da će eksplozija biti izvedena, na nivou vodene linije – oblasti gde površina vode dodiruje trup.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …