Vučić u UN-u: Otimate nam Kosovo i Metohiju, a podržavate Ukrajinu!

Neke članice UN su podržale Kijev ali su „grubo narušile” suverenitet Srbije, kaže predsednik.

Zapadne zemlje nisu uspele da objasne, zašto imaju različite tačke gledišta, o Ukrajini i teritorijalnom integritetu Srbije, s obzirom da podržavaju Kijev, u njegovoj borbi protiv Rusije ali podržavaju nezavisnost Kosova, rekao je u utorak predsednik Aleksandar Vučić.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku, srpski lider je naveo da njegova država poštuje teritorijalni integritet svih zemalja, uključujući i Ukrajinu i da mnogi opisuju neprijateljstva između Moskve i Kijeva, kao „prvi sukob, na evropskom tlu, od Drugog svetskog rata .”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je, međutim, rekao da se istina o narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije „stalno, ne izgovara“.

„Tražimo jasan odgovor na pitanje, koje postavljam… godinama – koja je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen“, rekao je Vučić, do NATO bombardovanja Jugoslavije 1999.

Prema Vučićevim rečima, Srbija „nikada nije kročila“ na ničiju teritoriju, ali to „nije sprečilo 19 najbogatijih zemalja NATO da napadnu suverenu zemlju bez odluke Saveta bezbednosti UN“.

On je takođe rekao da, iako se NATO obavezao da će poštovati puni teritorijalni integritet Srbije, to nije sprečilo mnoge zapadne zemlje da jednostrano priznaju otcepljenu pokrajinu Kosovo, 2008. godine.

Srpski predsednik je ranije u utorak upozorio da se svet približava globalnom ratu, dodajući da su „UN oslabljene“, s obzirom da su velike sile „praktično uništile poredak UN, u poslednjih nekoliko decenija“.

NATO je okupirao Kosovo 1999. godine, nakon 78-dnevne kampanje bombardovanja tadašnje Jugoslavije.

Pokrajina je proglasila nezavisnost 2008. uz podršku Zapada.

Dok su SAD i većina njenih saveznika to priznale, mnoge druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, nisu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO nije spreman za rat: Zvanične isporuke granata američke vojske, Ukrajinci ispale, za dve nedelje!

Severnoatlantska alijansa nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružjem ali takve isporuke, nisu beskrajne. U bliskoj budućnosti, …