Da li je ovo Italija upravo dobila prikrivenu pretnju

Brisel ima načina da se nosi sa državama članicama, koje se udaljavaju od njegovih vrednosti, rekla je Ursula fon der Lajen.

EU ima „alatke“ da odgovori, ako politička situacija u Italiji krene, u „teškom pravcu“, rekla je u četvrtak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je nagovestila da bi se zemlja mogla suočiti sa kaznama poput onih, koje su nedavno izrečene protiv Mađarske i Poljske, ako predstojeći izbori budu rezultat predviđenog desničarskog zamaha.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Moj pristup je da, bez obzira na to da je demokratska vlada voljna da radi sa nama, mi radimo zajedno“, rekla je ona odgovarajući na pitanje da li ima „zabrinutosti“ povodom nedeljnih izbora, u italijanskom parlamentu, na kojima je konzervativac Fratelli d’Italia (Braća iz Italije) su projektovani da zauzmu prvo mesto.

„Ako stvari krenu u teškom pravcu, govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj, imamo alate“, objasnila je fon der Lajen.

Dok je portparol EK Erik Mamer brzo razjasnio da je Fon der Lajen, samo „naglašavala ulogu Komisije, kao čuvara [evropskih] ugovora u pogledu vladavine prava“, nisu svi tako tumačili njene reči.

Mateo Salvini, lider populističke partije Liga, osudio je fon der Lajenovu „sramnu aroganciju“ i pozvao EK da „poštuje slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda!

U poslednjem krugu anketa ranije ovog meseca, predviđalo se da će Liga kući odneti 12% glasova.

EK je ranije ovog meseca preporučila da se obustavi finansiranje Mađarske od 7,5 milijardi evra (7,5 milijardi dolara) – trećina novca, koji dobija od Brisela – zbog navodne „erozije vladavine prava“.

Brisel je prošle godine izrekao sličnu kaznu Poljskoj nakon, što je ustavni sud te zemlje utvrdio da neki poljski zakoni imaju prednost, nad zakonima EU.

Prevremeni parlamentarni izbori u Italiji pokrenuti su ostavkom premijera Marija Dragija, u julu nakon, što su ga njegovi partneri u vladajućoj koaliciji napustili.

Od 9. septembra, kada je stupio na snagu prestanak objavljivanja izbornih anketa, procenjeno je da će Fratelli d’Italia uzeti 25% glasova.

Pored 12% u Ligi, predviđa se da će koalicioni partner Forca Italia prikupiti 8%, što znači da je pobeda konzervativnog bloka lako na dohvat ruke.

Fratelli d’Italia jedva je osvojio 4% glasova u 2018.

Kao i ostatak EU, Italija se bori sa krizom troškova života pogoršanom sankcijama širom bloka ruskoj nafti i gasu.

Opšti izbori su ranije bili zakazani za sledeću godinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …