Lavrov: Napuštanje engleskog jezika je ‘glupa odluka’!

Engleski je koristan jezik i Rusi ne bi trebalo da ga se odriču, samo zbog inata Zapadu, kao što je Kijev napustio ruski jezik u inat Moskvi, izjavio je u četvrtak u Moskvi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je ugostio 11-godišnju devojčicu iz Luganska po imenu Anastasija u okviru dobrotvorne kampanje „Drvo želja“…

Kada je ministru spoljnih poslova rekla da uči engleski, on ju je pohvalio i rekao da je to dobar jezik za znanje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mislim da ne greše oni koji kažu: ‘Pa oni ceo svet okreću protiv nas, pa hajde da se sklonimo od engleskog jezika’, to je glupo, jer jezik nema nikakve veze sa tim”, rekao je. ministar.

„To je isto kao kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zabranio ruski jezik, rusko obrazovanje i ruske medije u Ukrajini“, dodao je on.

Neki ruski zakonodavci su se zalagali za snižavanje statusa engleskog jezika na svim nivoima obrazovanja, od obaveznog do fakultativnog.

Sultan Khamzaev, poslanik u Državnoj dumi iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija, tvrdio je u aprilu da je engleski postao glavni međunarodni jezik, samo zato što su škole to nalagale.

„Moramo da se udaljimo od prozapadnog vektora u ruskom obrazovnom sistemu“, rekao je tada Hamzaev medijima, ističući da nema smisla terati rusku decu da uče engleski kada svet čine Kina, Indija, Afričke i arapske zemlje i zemlje Latinske Amerike.

SAD, Britanija i Kanada bile su među najvidljivijim pristalicama Ukrajine u sukobu sa Rusijom i predvodile su kampanju za „ukidanje“ ruskog jezika, kulture i nasleđa širom Zapada ili njegovo preimenovanje u „ukrajinski“.

Sam Lavrov tečno govori engleski, francuski, divehi (koji se govori na Maldivima) i sinhalski (koji se koristi na Šri Lanki) zajedno sa svojim maternjim ruskim.

„Drvo želja“ je humanitarna akcija koja pomaže deci iz različitih sredina da ostvare svoje želje, oko novogodišnjih praznika.

Od osnivanja 2018. godine „ispunilo” je želje 107.000 mališana.

Pored Anastasije – koja je želela da ga lično upozna – Lavrov je ove nedelje ispunio, još dve želje, pomažući 14-godišnjoj Kseniji iz Amurske oblasti da dobije gramofonu i 11-godišnjem Arseniju iz Moskve da odigra partiju šaha sa velemajstorom Sergejem Karjakinom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …