The Drive: BPM-97 „Shot“, koji je isporučila Rusija, može biti povezan sa nuklearnim oružjem – VIDEO

Pre neki dan su, se na društvenim mrežama pojavili snimci, na kojima se vidi, kako se jedan od vojnih vozova kreće, po Rusiji.

Ona je, između ostalog, prevozila i veći broj oklopnih vozila KamAZ-43269 „Shot“ (BPM-97) sa osovinskom formulom 4k4 i borbenim modulom „Spoke“, što je izazvalo veliko interesovanje javnosti, piše američko izdanje The Pogon.

Publikacija napominje da su neki povezivali transfer ovih oklopnih vozila sa nuklearnim oružjem, jer bi mogli biti povezani sa 12. glavnom upravom Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koja je odgovorna za nuklearnu tehničku podršku i bezbednost i nadgleda nuklearnu arsenal.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uključuje specijalne protivdiverzantske jedinice naoružane BPM-97.

Ova zapažanja dolaze usred rastućih pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina i drugih ruskih zvaničnika o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja, dok ukrajinske snage nastavljaju da preuzimaju teritoriju.

Kao takvi, izgleda da su doveli do nekih zapanjujućih naslova, koji izgledaju neutemeljeni.

Poenta je da, iako takvo raspoređivanje može ukazivati na zlokobniju nuklearnu operaciju u toku, postoji mnogo drugih razloga– piše u publikaciji.

Prikazani video snimak je verovatno snimljen u Sergijevom Posadu, severoistočno, od Moskve.

Istovremeno, sam voz se kretao u pravcu jugozapada, a ostaje otvoreno pitanje kada je snimak napravljen.

Originalna verzija BPM-97 razvijena je 1990-ih za jedinice granične službe FSB Rusije.

Od tada, su različite verzije ovog oklopnog automobila isporučene drugim ruskim resorima: Ministarstvu odbrane, Nacionalnoj gardi, Ministarstvu za vanredne situacije, pa čak i Federalnoj kazneno-popravnoj službi.

Lako oklopljeni BPM-97, opremljeni kupolom na daljinsko upravljanje BM-30D sa koaksijalnim mitraljezom 7,62k51 mm PKTM i automatskim bacačem granata kalibra 30 mm AGS-30, pored automatskog topa 2A42 kalibra 30 mm, prvi su bili viđeni na Paradi pobede 2021. godine.

BM-30D pruža dodatno pojačanje vatrene moći, koje posada može da koristi, bez izlaganja neprijateljskoj vatri.

Međutim, na snimku se ne vidi jasno, kojoj jedinici pripadaju ova oklopna vozila ali 12. glavna uprava Ministarstva odbrane Rusije definitivno ima prisustvo u Sergijevom Posadu, uključujući i jedinicu obezbeđenja, koja može biti opremljena BPM-97.

Isto tako, nije jasno šta bi moglo biti njihovo konačno odredište.

Pretpostavlja se da bi to moglo biti, zbog predstojeće demonstracije ruske spremnosti da upotrebi nuklearno oružje u ili blizu Ukrajine u Crnom moru.

Ali ovo je još uvek u oblasti žestokih diskusija i nema pouzdanih informacija.

Na primer, Rusi mogu da održavaju zakazane ili neplanirane vežbe i uključuju bojno ispaljivanje sistema nuklearnog naoružanja ali bez bojevih glava, kako bi poslali signal Kijevu i Zapadu.

Istovremeno, nema jasnih indikacija da je pojava BPM-97, u tranzitu ili bilo koji drugi potencijalno vezan, za nuklearno oružje direktno povezan sa širim koordinisanim kretanjem ruskih strateških snaga, zbog tekućeg rata u Ukrajini ili tenzije sa Zapadom, kao rezultat ovoga – naglašava se u publikaciji.

Sasvim je moguće da je ešalon sa BPM-97 povezan sa potragom ruske komande, za novim metodama vođenja borbenih dejstava, na ukrajinskoj teritoriji.

Oružanim snagama RF potrebne su visoko mobilne platforme i dodatna oklopna vozila za nastavak kampanje.

Tokom sedam meseci NVO-a, mnogo opreme je pokvarilo i treba je zameniti.

Istovremeno, teško je poverovati da će Moskva prerasporediti ljudstvo i opremu jedinica nuklearne bezbednosti Raketnih strateških snaga, na liniju fronta u Ukrajini.

Raketne strateške snage upravljaju strateškim interkontinentalnim balističkim raketama i jednostavno nemaju šta da rade, rezimirali su mediji.

Podsećamo da su u poslednjih 6 godina BPM-97 više puta viđeni u Siriji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …