Spremite se Srbi! – Fajzer zahteva da vakciniše decu od 10 – 15 godina u Srbiji!

“SZO je dolazila pre dve godine da vidi kako se proverava kvalitet lekova na tržištu i dobili smo nivo zrelosti tri…”

Prioritet je svakako bezbednost dece, efikasnost i kvalitet cepiva, pa ćemo u odnosu na to izdati dozvolu Fajzeru u narednim danima i omogućiti vakcinaciju za tu starosnu kategoriju – kaže direktor Agencije za lekove dr Saša Jaćović.

Nacionalna Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) juče je primila zahtev kompanije Fajzer za odobrenje korišćenja te vakcine i kod dece starosti od 12 do 15 godina u Srbiji, a odluka o tome biće doneta narednih dana, rekao je danas direktor Agencije dr Saša Jaćović.

On je u razgovoru za Tanjug poručio da se već počelo sa obradom dokumentacije koju je kompanija Fajzer poslala, te da to mora da bude predmet na komisiji nevezano za procene koje su radile američka i evropska agencija za lekove.

“Naši stručnjaci su se edukovali kako u zemlji tako i u inostranstvu, te ćemo nezavisno od toga raditi našu procenu.

Prioritet je svakako bezbednost dece, efikasnost i kvalitet cepiva, pa ćemo u odnosu na to izdati dozvolu Fajzeru u narednim danima i omogućiti vakcinaciju za tu starosnu kategoriju”, istakao je dr Jaćović.

Na pitanje da li će, kao i kod vakcinacije mladih od 16 godina, pedijatar morati da izda odobrenje pre primanja cepiva, Jaćović ukazuje na to da je neposredna konsultacija sa dečijim lekarom najbitnija.

Dr Ostojić: Vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj dece.

“Preduslov je da dete nije pod nekom drugom infekcijom, te će se u neposrednoj konsultaciji sa pedijatrom ta deca vakcinisati.

Mi sarađujemo sa institutom “Batut”, a stručno-metodološko uputstvo koje oni izdaju, biće orijentir zdravstvenim radnicima na koji način će se vršiti imunizacija te populacije”, objasnio je direktor ALIMS-a.

Podseća da su sve procene vakcina koje su trenutno dostupne u Srbiji radili domaći eksperti, te da je SZO svrstao nacionalnu agenciju među 50 najboljih u svetu.

“SZO je dolazila pre dve godine da vidi kako se proverava kvalitet lekova na tržištu i dobili smo nivo zrelosti tri.

Četvorka je najviša ocena koju ima svega nekoliko zemalja u svetu, a ALIMS je sa ocenom tri među 50 najboljih u svetu.

Građanima Srbije to treba da pokaže da mogu da veruju agenciji zato što se procene rade nezavisno i na najvišem ekspertskom nivou”, rekao je on.

Na pitanje da li pored kompanije Fajzer i drugi proizvođači vakcina rade na tome da se njihova cepiva koriste i kod mlađe populacije, Jaćović poručuje da to jeste prioritet svih proizvođača.

“I druge kompanije imaju u planu da prošire starosnu granicu da bi vakcine bile dostupne i za te kategorije stanovništva u svetu, i svakako da im je to prioritet”, zaključio je on.

Tanjug

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …