Vulin: Hrvatska iskompleksirana ustaška država! – Vučić im oprašta…

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je povodom toga što Srbija neće moći da uvozi rusku naftu od 1. novembra da je “bolje biti i vojno i politički neutralna zemlja, nego član kluba u kome će hrvatski kompleksi i osveta biti zakon i pravilo”.

Vulin je u saopštenju naveo da je jedina doslednost politike Evropske unije „osveta slobodnim narodima“, dok je Hrvatsku nazvao „iskompleksiranom ustaškom državom“.

„Objašnjenje da Bugari imaju rusku rafineriju u Burgasu nije se odnosilo na činjenicu da i Srbi u Pančevu imaju rusku rafineriju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nije ustašama i njihovim saveznicima važno da li nešto ima smisla, već da li će to naškoditi Srbiji.

Ustaškim zahtevom koji je usvojila Evropska unija, Srbija je prisiljena da kupuje skuplju iračku naftu i da tako gubi stotine miliona evra, koje je mogla korisnije da upotrebi“, napisao je ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da će Srbija u bliskoj budućnosti morati da razmisli o izgradnji naftovoda u partnerstvu sa drugim zemljama, jer „gde god ustaše budu mogle da napakoste i naškode Srbiji, oni će to i uraditi“.

On je ocenio da Evropska unija nije uvela osmi paket sankcija Rusiji, već prvi paket sankcija Srbiji.

Hrvatska je zahtevala da se u osmom paketu sankcija EU Srbiji ne dozvoli dopremanje ruske nafte preko Janafa.

Prvobitni predlog Evropske komsiije predviđao je izuzetak, kad je reč o snabdevanju sa Jadranskog naftovoda ali je na insistiranje pojedinih država članica EU taj predlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog, kog bi Srbija bila izuzeta.

Vučić: Ne krivim Hrvatsku, ona radi isti posao od 1941, mi ćemo se snaći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da uopšte ne krivi Hrvatsku što je Srbiji onemogućeno da uvozi rusku naftu preko naftovoda Janaf, navodeći da je “Hrvatska samo radila svoj posao, koji radi više decenija, od 1941. pa nadalje”.

„Iz Hrvatske su se sami pohvalili da stoje iza toga, ja vam čestitam. Mi ćemo morati da se snađemo na drugi način”, rekao je Vučić, odgovarajući novinarima u Pragu.

„Što se tiče uvođena i neuvođenja sankcija (Rusiji) ponoviću još jednom – niste vi ti iz Hrvatske, ni vi, ni vaše rukovodstvo koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije”, nastavio je Vučić.

On je rekao da se “nije uplašio nikog od onih koji prete Srbiji”.

Na pitanje da li može doći do prekida pregovora sa Evropskom unijom (EU) zato što Srbija ne uvodi sankcije Rusiji on je odrečno odgovorio.

„Ma ne, zašto bi. Mislite zato što Hrvatska insistira na tome, mnogo uspeha vam želim po tom pitanju. Moj odgovor će biti pristojan, odgovoran, ozbiljan, dalekosežan”, rekao je Vučić.

Vučić: Na samitu EPZ govoriću o dalekosežnim ekonomskim i političkim odlukama

Vučić je izjavio da će na današnjem prvom samitu Evropske političke zajednice u Pragu govoriti o dalekosežnim ekonomskim i političkim odlukama u predstojećem periodu.

Uoči početka samita koji okuplja lidere 44 evropske države, Vučić je na Instagramu naveo i da će Srbija “voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana”.

„Na Samitu ću govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama u narednom periodu, a Srbija će voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana”, napisao je Vučić.

Vučić je tu poruku objavio uz fotografiju na kojoj se rukuje sa češkim premijerom Petrom Fijalom, kome je zahvalio “na srdačnom dočeku”.

N1/Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …