Britanski mediji ukazuju na misteriozni ‘talas’ ispod Krimskog mosta neposredno pre, nego što je raznet u paramparčad! – VIDEO

Misteriozni „talas“, koji se pojavio ispod mosta između Rusije i okupiranog Krima nekoliko trenutaka, pre nego što je dignut u vazduh, podstakao je spekulacije da su ukrajinske specijalne službe koristile čamac ili bespilotna letelica napunjena eksplozivom da pokrenu napad, koji je oštetio Putinove linije snabdevanja.

Moskva je žestoko tvrdila da je eksploziju izazvao kamion bomba, u kojoj su poginule najmanje tri osobe ali nije podelila krivicu – dok je predsednik krimskog regionalnog parlamenta, koji podržava Kremlj, optužio Kijev da stoji iza eksplozije, koja se dogodila rano jutros, samo nekoliko sati, nakon Putinovog 70. rođendana.

Dramatični, novi snimci prikazuju eksploziju, koja je potresla Kerčki most i izazvala njegovo delimično rušenje, što je još jedno poniženje za Moskvu, dok se njene snage povlače iz okupirane južne i istočne Ukrajine usred obilne kontraofanzive trupa Vladimira Zelenskog.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kremlj je tvrdio da je most, koji je lično Putin otvoren 2018. godine uz mnogo pompe u ruskim državnim medijima, bio zaštićen maksimalnom sigurnosnom operacijom, koja je uključivala čak i napade delfina.

Ruski organi za sprovođenje zakona identifikovali su Samira Jusubova (25) iz Krasnodarskog kraja u Rusiji, kao navodnog vlasnika crveno obojenog kamiona International Prostar, koji je, prema istražiteljima, eksplodirao na Krimskom mostu.

Još istražuju, ko je vozio kamion, kada je eksplodirao.

Ali takozvani „talas“, koji se pojavio ispod mosta pre, nego što je uništen doveo je do spekulacija da je napadnut pomoću čamca ili bespilotne letelice napunjene eksplozivom.

Ukrajinski zvaničnici su više puta pretili da će udariti most, a neki su hvalili uništenje ali Kijev nije preuzeo odgovornost.

Međutim, glavni pomoćnik predsednika Zelenskog pohvalio se da „Putin treba da bude srećan“.

Ne dobijaju svi tako skup rođendanski poklon’, a premijer Estonije je sugerisao da je napad počinila Ukrajina.

Napad bi mogao da prekine snabdevanje Putinovih snaga, dok Ukrajina napreduje na jugu, ka Hersonu.

Deo mosta se srušio u more, a sedam cisterni za naftu u vozu zapalilo se u eksploziji.

Na Krimu se već formiraju dugi vodovi za gorivo, uprkos ruskim tvrdnjama da imaju dovoljno zaliha za dve nedelje.

Misteriozni ‘talas’ se pojavljuje ispod Krimskog mosta, pre eksplozije

Ogromna eksplozija, za koju se sumnja da su je izveli ukrajinski diverzanti, potresla je most rano jutros

Zvaničnici na mostu otvorili su vrata kamiona pre, nego što su ga poslali na put – uprkos tvrdnjama da je bio obezbeđen maksimalnom sigurnošću

Čini se da slike pokazuju kretanje u vodi ispod mosta delić sekunde, pre eksplozije, koja je srušila deo drumskog mosta i zapalila tankere

Železnički most od Rusije, do poluostrva Krim može se videti u plamenu sa desne strane, dok se ogroman deo drumskog mosta srušio u more.

Kerčki most je jedina direktna veza između Rusije i Krima i ključna je linija snabdevanja ruskih snaga u Ukrajini.

Eksplozija je najnoviji neuspeh u ruskoj invaziji na Ukrajinu, sa Putinovim snagama, koje se bore da se održe u poslednjih nekoliko meseci.

Vatra je nastavila da besni na železničkom mostu nakon eksplozije, pošto su ruski državni mediji javili da je nekoliko rezervoara za gorivo zapaljeno.

Očevici su rekli da se ogromna eksplozija mogla čuti na miljama i da se mogao videti stub dima, kako se diže iznad Crnog mora

Ruska propaganda je tvrdila da je Krimski most nemoguće napasti zbog 20 različitih vrsta obezbeđenja koje ga štite, uključujući vojne delfine

Ključni most koji povezuje Krim i Rusiju, gori nakon eksplozije

Sve više se špekuliše da je za dizanje mosta u vazduh korišćen dron.

 

Ova slika, koju je dalo rusko Ministarstvo odbrane pokazuje ono, za šta se tvrdilo da je misteriozni ukrajinski dron pronađen u blizini Krima

Most dug 12 milja preko Kerčkog moreuza koji povezuje Crno i Azovsko more otvoren je 2018. godine i najduži je u Evropi.

Projekat vredan 3,2 milijarde funti je opipljiv simbol pretenzija Moskve na Krim i obezbedio je suštinsku vezu sa poluostrvom, koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014.

Krim ima simboličnu vrednost za Rusiju i ključan je za održavanje njenih vojnih operacija na jugu Ukrajine.

Dok je Rusija zauzela oblasti severno od Krima rano tokom invazije i izgradila kopneni koridor do njega duž Azovskog mora, Ukrajina vrši kontraofanzivu da ih povrati.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da trupe na jugu dobijaju neophodne zalihe preko kopnenog koridora i morem.

Ministarstvo energetike saopštilo je da Krim ima dovoljno goriva za 15 dana i da se radi na načinima da se popune zalihe.

Most ima železničku i putnu deonicu.

Eksplozija i požar izazvali su urušavanje jedne od dve karike drumskog mosta, dok je druga karika ostala netaknuta.

Rusija je objavila ovu sliku Samira Jusubova, 25, za kojeg se veruje da je vlasnik kamiona

Rusko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da će saobraćaj vozova preko mosta ponovo početi ubrzo nakon brzih popravki.

Saobraćaj vozila nastavljen je u subotu popodne na jednoj od dve veze, koje su ostale netaknute od eksplozije, pri čemu se tok naizmenično odvijao u svakom pravcu, a vozila su podvrgnuta „potpunoj proceduri inspekcije“, napisao je na Telegramu regionalni lider Krima, koji podržava Rusija Sergej Aksjonov.

Železnički saobraćaj se polako obnavljao.

Dva putnička voza krenula su iz krimskih gradova Sevastopolja i Simferopolja i uputila se, ka mostu u subotu uveče.

Putničke trajektne veze između Krima i ruskog kopna ponovo su pokrenute u nedelju.

Putin je obavešten o eksploziji i naredio je formiranje vladine komisije za rešavanje vanrednog stanja.

Predsednik regionalnog parlamenta Krima, koji podržava Kremlj okrivio je Ukrajinu za eksploziju ali je umanjio ozbiljnost štete i rekao da će most biti brzo popravljen.

Leonid Slucki, šef komiteta za spoljne poslove u Donjem domu ruskog parlamenta, rekao je da će „posledice biti neizbežne“, ako Ukrajina bude odgovorna.

Genadij Zjuganov, šef Komunističke partije Rusije, koja je nominalno u opoziciji ali glasa u skladu sa željama Kremlja u parlamentu, rekao je da bi „teroristički napad“ trebalo da posluži, kao poziv za buđenje.

„Davno zakasnele mere još nisu preduzete, specijalna operacija mora da se pretvori u protivterorističku operaciju“, rekao je on.

Sergej Mironov, šef frakcije Pravedne Rusije u parlamentu, rekao je da Moskva treba da odgovori napadom, na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, uključujući elektrane, mostove i železnice.

Parlamentarni lider stranke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u subotu je prestao da tvrdi da je Kijev odgovoran ali izgleda da je to ocenio, kao posledicu moskovskog preuzimanja Krima.

„Ruska bespravna gradnja počinje da se raspada i zapaljuje.

Razlog je jednostavan: ako napravite nešto eksplozivno, pre ili kasnije će eksplodirati“, napisao je David Arakhamia, lider stranke Sluga naroda na Telegramu.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, Aleksij Danilov, objavio je na Tviteru video sa zapaljenim Kerčkim mostom zajedno sa Merilin Monro, kako peva njen čuveni Srećan rođendan, gospodine predsedniče.

Rusija krivi ukrajinski kamion, za uništavanje Krimskog mosta

 

 
Borba.Info
 
 
 
 
 

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …