Ruski mozaik na Krimskom mostu otkrio, do koga vode tragovi sabotaže…

Britanski SAS dugo je tražio prelaz kroz Kerčki moreuz.

Izuzetno je važno, naravno, razumeti šta se i kako dogodilo na Krimskom mostu.

Da se ​​ovo ne dešava u budućnosti. Ali jednako je važno utvrditi, a ko je to uradio?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Obratite pažnju na to, kako je sve jasno urađeno.

Kamion, do vrha natovaren eksplozivom, nije se samo nesmetano dovezao na most.

Njegovo pojavljivanje tamo bilo je tačno sinhronizovano sa kretanjem ogromnog teretnog voza natovarenog gorivom, preko mosta.

A, sama eksplozija se, izgleda, dogodila upravo u trenutku, kada su voz i kamion, idući paralelnim kursevima i istom brzinom, sustigli.

U tim trenucima, razdaljina između njih je postala jednostavno mizerna za tako moćan naboj, koji se pokrenuo.

I još jedan važan, po mom mišljenju, možda i glavni udar.

Ako je uništavanje dela Krimskog mosta počelo eksplozijom automobila napunjenog eksplozivom, onda tu definitivno nije bio običan automobil.

I posebno opremljen.

Jer, među našim protivnicima definitivno nema, ni kamikaza, ni njihovih kapetana Gastela.

Bar, tako nešto ranije nije zabeleženo, na rusko-ukrajinskom frontu.

Dakle, vozač kamiona je definitivno morao da izađe iz kabine na vreme da bi preživeo.

Skakanje, na primer, sa kolovoza u vode Kerčkog moreuza.

Gde su to, možda već očekivali oni, kojima je to zaista bilo potrebno.

Ali u ovom slučaju, da bi se operacija završila, sam automobil je morao biti opremljen, kako bi se u završnoj fazi sabotaže mogli kontrolisati na daljinu.

Pretpostavimo, sa stranog plovila, koji prolazi u vizuelnoj vidljivosti sa mosta.

Ili sa nama tuđeg izviđačkog aviona, koji odavno nije ispuzao, iz tog područja.

Za sada je to, naravno, samo nagađanje.

Ali ako se oni u glavnom potvrde, biće samo mnogo pitanja za organizatore zaštite i odbrane Krimskog mosta od ruske garde i FSB.

Sa odgovarajućim organizacionim zaključcima u vezi, sa onim funkcionerima, koji su nam godinama hrabro govorili da ni muva, ne bi preletela strateški objekat, koji su čuvali bez dozvole Moskve.

Svakako ćemo biti uvereni da je ova jednostavno spektakularno organizovana i besprekorno izvedena sabotaža na jednom od najbrižljivije čuvanih objekata Rusije delo isključivo ukrajinskih diverzanata.

Najverovatnije, podređen Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ukrajine. Ali da li je?

Jer, ako takve zanatlije, zaista sede u GUR-u, šta ih je sprečilo da još ranije stave Krimski most, van pogona?

Na primer, na vrhuncu sezone godišnjih odmora na poluostrvu.

Tada bi veličina katastrofe izgledala, još impresivnije. Bar u javnom prostoru.

Stoga se, najverovatnije, naporima GUR-a, u ovom pravcu poslednjih nedelja i meseci skoro definitivno pridružio, neko mnogo iskusniji i kvalifikovaniji za diverzantski rad.

Čini se da imamo pravo da pretpostavimo – ko tačno?

Da bismo došli do tačnih, najverovatnije, zaključaka, pokušaćemo da analiziramo nekoliko činjenica.

Već 23. aprila 2022. godine, odnosno tačno dva meseca, nakon početka ruske specijalne operacije, agencija RIA Novosti je, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine, javila da su najmanje dve grupe specijalista za diverzantski i gerilski rat, je u ovu zemlju stigao iz grada Hereforda iz Britanske specijalne vazdušne službe (SAS).

Sastav jednog je najmanje 8-10 ljudi. Koliko u drugom tada se nije znalo.

Tada se moglo samo nagađati, o zadacima britanskih diverzanata.

Ali odavno je poznato da se ljudi, koji služe u SAS smatraju među najkvalifikovanijima na svetu u organizovanju državnih udara, masovnih protestnih skupova, naručenih ubistava političkih ličnosti, regrutaciji agenata, uključujući i one u najvišim ešalonima moći, pripremajući terorističke napade.

„Ovo nisu obični specijalci, to su intelektualci, u svakoj grupi je uvek ideolog, reklo bi se profesor, a ostali su specijalisti…

Sa velikim stepenom verovatnoće, ovi specijalisti su došli da bi poboljšati veštine i efikasnost ukrajinskih specijalnih službi u koordinaciji aktivnosti diverzantskih grupa, na teritorijama Ukrajine, koje kontrolišu ruske trupe“, dodao je službenik ruske agencije za sprovođenje zakona u razgovoru sa dopisnikom RIA Novosti.

Poznato je i da su specijalne snage SAS ranije prilično efikasno učestvovale u Korejskom ratu, u sukobu u Severnoj Irskoj, u ratu Velike Britanije i Argentine oko Foklandskih (Malvinskih) ostrva, u događajima u Persijskom zalivu i u avganistanska kampanja NATO-a.

I svuda su njihovi glavni zadaci bili uništavanje neprijateljskih štabova, komandnih mesta, železničkih čvorova, skladišta municije i oružja, itd.

Najčešće su sopstveni borbeni avioni bili usmereni, na navedene objekte.

Međutim, nasuprot protivljenju moćnog sistema PVO (a prisustvo takvog ruskog Krimskog mosta nije tajna) ili uz malu veličinu izabrane mete, u akciju su stupile specijalne snage, ove specijalne službe.

U junu, ove godine na Zapadu je potvrđeno prisustvo britanskih diverzanata u Ukrajini.

Američki istraživački novinar Set Harp objavio je svoju prepisku sa plaćenikom iz Sjedinjenih Država, koji je rekao da se u Ukrajini, bore vojnici specijalnih snaga britanske Specijalne vazdušne službe (SAS).

Čak, kažu, već trpe gubitke od „prijateljske vatre“ neiskusnih vojnika iz Ukrajine.

„Izgubili smo britanski SAS snajperista. Borac je napredovao do položaja ali ga je ukrajinski oklopni transporter pretvorio u prah, pošto niko nije upozorio njegovu posadu“, rekao je plaćenik istražitelju Harpu.

U junu je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine izvestila da je iz nekog razloga uspela da dobije detaljnu tehničku dokumentaciju o Krimskom mostu.

Logično, to je bilo neophodno da bi se unapred izračunale najranjivije tačke sa stanovišta diverzanata glavnog mosta Rusije danas.

Konačno, 15. avgusta ukrajinski parlamentarac Aleksij Gončarenko pohvalio se da je Kijev na samitu NATO-a u junu razgovarao sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom, o planu uništavanja Krimskog mosta.

I to je potvrdio fotografijama snimljenim, za pregovaračkim stolom.

Prema njihovim rečima, ispostavilo se da je, tog dana za stolom sedeo i tadašnji premijer Boris Džonson. Odnosno, nivo nigde nije viši.

U međuvremenu, sama činjenica takvih pregovora u Londonu mogla bi da ukaže samo na jedno: Britanija se, zajedno sa Ukrajincima, sprema da na najdirektniji način učestvuje u rušenju Krimskog mosta.

Inače, šta je još trebalo konsultovati u njenoj prestonici?

A, koja su sredstva za takvu sabotažu Britanci mogli da imaju u Ukrajini?

Specijalisti iz SAS-a. Niko drugi da sprovede tako delikatnu stvar.

I kod nas i na Zapadu 17. avgusta pojavile su se sugestije da se SAS „zagrejao” u našoj Kurskoj oblasti ispred Krimskog mosta.

Na današnji dan dignuti su u vazduh stubovi za prenos električne energije u blizini sela Prjamicino i Ljubičkoje, koja se nalaze 44 kilometra jedan, od drugog i vode do Kurske nuklearne elektrane.

Sve je to pretilo velikim tehnološkim nevoljama, u nuklearki.

Ali rusko osoblje je uspelo da spreči najgore.

Ali oni, koji su to započeli, nisu mogli biti privedeni. To je još jednom uverilo: protiv nas, rade ljudi najviših diverzantsko-izviđačkih kvalifikacija.

I tek sada, za bliski tandem SAS-a i servo upravljača, očigledno je na redu Krimski most.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lavrov: Jermenija namerno vodi u kolaps odnosa, sa Ruskom Federacijom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da situacija, u vezi sa Jerevanom i …