Putin: Evo zašto nema mirovnih pregovora sa Ukrajinom…

Čim je Moskva povukla svoje snage iz Kijeva, ukrajinska vlada je izgubila apetit za mirovnim pregovorima, kaže ruski predsednik.

Ukrajina odbija da se uključi u mirovne pregovore, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin novinarima u petak, na pitanje o mogućim pregovorima za okončanje sukoba između dve zemlje.

Kijevska vlada je „rekla da želi razgovore i navodno ih tražila ali je sada izdala zvaničnu odluku, koja ih zabranjuje“, rekao je on, na konferenciji za novinare u Astani, u Kazahstanu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije ovog meseca, Zelenski je potpisao dekret, kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa Putinom, rekavši da će Ukrajina razgovarati sa Rusijom samo, kada bude imala drugog predsednika.

Obraćajući se novinarima u petak, Putin je primetio da će možda biti potrebno posredovanje nacija, uključujući Tursku između Moskve i Kijeva, ako se stav Ukrajine promeni.

Putin je podsetio da su Rusija i Ukrajina postigle preliminarni sporazum, koji bi mogao da zaustavi neprijateljstva, tokom pregovora uz posredovanje Turske krajem marta.

„Ti sporazumi su skoro parafirani.

Ali čim su trupe povučene iz Kijeva, rukovodstvo u Kijevu je izgubilo svaku želju za razgovorima“, primetio je on.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je povlačenje trupa iz ukrajinske prestonice nakon, što su se pojavile vesti da su se pregovarači u Istanbulu dogovorili, oko nacrta sporazuma.

Prema njegovim uslovima, Ukrajina bi se obavezala da će zadržati neutralan status i neće dozvoliti strane trupe i vojna postrojenja na svom tlu, u zamenu za bezbednosne garancije stranih država, uključujući Rusiju.

Nekoliko dana kasnije, predsednik Vladimir Zelenski optužio je ruske trupe za ratne zločine, tvrdeći da su dokazi otkriveni u Buči, jednom od gradova u blizini Kijeva, koje je ruska vojska napustila.

On je izjavio da mu ukrajinski narod neće dozvoliti da pregovara sa Rusijom nakon otkrića.

Moskva je tvrdila da su dokazi izmišljeni da bi opravdali prekid pregovora.

Prema rečima ruskih diplomata, Moskva je napisala formalni mirovni sporazum na osnovu ukrajinskih predloga i poslala ga Kijevu ali nikada ništa nije čula.

Prema izveštajima ukrajinskih medija u maju, Boris Džonson, tadašnji premijer Britanije, pritisnuo je Zelenskog da prekine pregovore sa Rusijom.

Džonson je stigao u Kijev, „skoro bez upozorenja“ 9. aprila.

Navodno je rekao ukrajinskom lideru da će zapadne zemlje odbiti da potpišu bezbednosne garancije, koje Kijev želi da dobije prema predloženom mirovnom sporazumu.

Predsednik Zelenski je više puta izjavio da je njegov jedini cilj u sukobu da pobedi Rusiju, na bojnom polju i ponovo preuzme kontrolu, nad svim teritorijama, za koje Kijev tvrdi da su pod njegovim suverenitetom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …