Šta sad da radi? Mora da brani Trampa da i njemu ne stignu tužbe

Sadašnjem šefu Bele kuće ne idu u prilog brojne najavljene sudske tužbe protiv njegovog prethodnika

Američki lider bi mogao da se nađe u neprijatnoj situaciji da postane saveznik svog prethodnika posle tužbe jednog kongresmena koja je napisana protiv bivšeg predsednika, ali koja bi mogla da stvori opasan presedan i za aktuelnog šefa Bele kuće.

Kad je demokrata Beni Tompson u utorak presavio tabak protiv Donalda Trampa, sumnjičeći ga da je prošlog meseca podstakao svoje pristalice da upadnu u Kongres, alarmirao je i Džoa Bajdena.

Kako piše „Politiko”, iako sadašnjem stanaru Bele kuće odgovara da se što više priča o ulozi nekadašnjeg prvog čoveka vlade u događajima od 6. januara, ne može se reći da mu idu u prilog i brojne najavljene sudske tužbe protiv Trampa.

Ako bi Bajden izašao u susret tužiocima i otvorio dokumentaciju bivše administracije, pogazio bi takozvanu predsedničku privilegiju, koja štiti predsedničku korespondenciju i druge spise. Ukoliko bi aktuelna vlada Tompsonu i drugim mogućim tužiocima predala materijal prethodnog Zapadnog krila, suočila bi se s istim zahtevima i očekivanjima i kad je reč o Bajdenovom radu.

Prema oceni medija, za administraciju bi bilo teško da se odrekne predsedničkih privilegija u Trampovom slučaju, a da se onda poziva na iste ako neko bude tražio Bajdenove spise. To predsednika dovodi u nezavidan položaj da posredno brani političkog arhineprijatelja, koga je i sam prozivao za brojna nečasna dela.

Tompson pred savezni sud želi da izvede i Trampovog pravnog savetnika i bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija i nekoliko krajnje desničarskih organizacija.

Reč je o kongresmenu koji predsedava Odboru za nacionalnu bezbednost u Predstavničkom domu i koji navodi da je bivši američki lider podsticao na pobunu i s advokatom i ekstremistima kovao zaveru protiv pobednika predsedničkih izbora. Na dan kad su demonstranti ušli u Kapitol, kongresmeni i senatori su potvrđivali Bajdenovu izbornu pobedu.

Veruje se da je Tompsonova tužba tek jedna od parnica koje će povesti i drugi članovi zakonodavnog tela i policajci, tvrdeći da su tokom januarskog juriša bili i lično ugroženi, prenosi AP.

To će biti sudski sporovi, za razliku od impičmenta koji je politički proces i koji je proteklog vikenda završen u Trampovu korist. Senat je donedavnog prvog čoveka Ovalnog kabineta oslobodio optužbe da je podstrekivao pobunu kad je pozvao svoje podržavaoce da ispred Kongresa protestuju zbog navodno pokradenih izbora.

Proceduru je poveo donji dom, gde demokrate imaju većinu, ali je optužnica pala u gornjem domu, jer liberali nisu mogli da prikupe dovoljno republikanskih glasova i namaknu dvotrećinsku većinu. Politička kazna za lidera osuđenog u Senatu bila bi smena s vlasti, ali je Tramp već svakako bio napustio Vašington, pošto mu se završio mandat.

Dok bivši predsednik podseća da je pristalice pozvao da mirno odšetaju do Kongresa i poriče da je bilo koga podstrekivao da upada u Kongres, tužioci misle da mogu da na sudu dokažu suprotno.

Zbog toga će od Avenije Pensilvanija i tražiti dokumentaciju bivšeg stanara, nadajući se da bi mogli da dođu do podataka s kim je i o čemu tadašnji predsednik razgovarao u vreme juriša na parlament.

Predsednici uživaju imunitet za ono što rade dok su na vlasti, ali Tompson i njegovi saborci insistiraju na tome da Trampa tuže ne kao predsednika, već kao građanina.

Za njih je izazov da dokažu da se čovek koga žele da dovedu na optuženičku klupu 6. januara obratio simpatizerima kao privatno lice i političar, a ne kao šef države.

Pravnici se spore oko toga može li Tramp da odgovara za nešto što je rekao dok je bio prvi čovek vlade, ali mnogi veruju da bi sad, kad više ne uživa imunitet, mogao da odgovara za ono što sigurno nema veze s njegovom predsedničkom funkcijom, a to su često spominjane mutne radnje u njegovoj kompaniji.

(Politika.rs)

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …