EU primorana da preispita svoju politiku prema Kini – FT

Peking je postao direktniji rival bloku, zbog svog stava o sukobu u Ukrajini, prenela je novinska agencija.

Evropska unija mora da zauzme tvrđi stav prema Kini, pošto je Peking postao značajniji izazov za Zapad, preporučila je spoljna služba bloka, a preneo Fajnenšel tajms.

Novi stav je delimično posledica odbijanja Kine da osudi Rusiju, zbog ukrajinskog sukoba.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministarski dokument, koji savetuje zemlje EU o ukupnoj strategiji Kine, navodno je rekao da je ona „postala, još jači globalni konkurent za EU, SAD“ i njihove saveznike, dodajući da ovaj razvoj događaja čini neophodnim „da se proceni, kako najbolje odgovoriti ” izazovima, koji proizilaze iz akcija Pekinga.

Prema pisanju lista, faktori, koji bi trebalo da podstaknu EU da preispita svoju politiku prema Kini uključuju „podršku Pekinga Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu“, njene navodne pretnje samoupravnom ostrvu Tajvan, koje Kina smatra svojom teritorijom, i navodnog gušenja ljudskih prava.

U međuvremenu, za produbljivanje veza Kine sa Rusijom usred ukrajinskog sukoba se kaže da je „zabrinjavajući razvoj događaja.

To se, ne može zanemariti.”

Stav Pekinga o neprijateljstvima „doveo je Kinu da se direktnije bori sa zapadnim demokratijama“, navodi list.

Jedan zvaničnik EU, sa kojim je taj list intervjuisao, primetio je deo dokumenta, u kojem se tvrdi da se „Kina neće promeniti“, dodajući da se kreće, ka „potpunoj konkurenciji“ sa Zapadom, kako u ekonomskoj, tako i u političkoj dimenziji.

U dokumentu o politici, o kojem bi ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak u Luksemburgu trebalo da raspravljaju pre debate o Kini, na samitu u četvrtak, objašnjava da stav EU o Pekingu, kao o „partneru-konkurent-sistemskom rivalu” više nije validan.

Rečeno je da je samo jedan pasus dokumenta posvećen potencijalnim oblastima partnerstva, uključujući klimatske promene, životnu sredinu i zdravlje.

Ranije ove godine, EU je, potvrđujući svoju posvećenost saradnji, javno priznala da su se odnosi pogoršali, zbog takvih „iritatora“ kao, što su protivmere Pekinga protiv sankcija EU za ljudska prava i njegov stav o sukobu u Ukrajini.

Dok su mnoge zapadne zemlje uvele sveobuhvatne sankcije Rusiji nakon, što je Moskva započela svoju vojnu kampanju u Ukrajini krajem februara, Kina je odbila da im se pridruži.

U više navrata se navodi da Zapad i Ukrajina nisu uspeli da se pozabave ruskim „legitimnim bezbednosnim zabrinutostima“, dok je kritikovao NATO, jer je doveo tenzije između Moskve i Kijeva, do „tačke loma“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …