Vučić danas “sam sa sobom” na konsultacijama oko Vlade

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas, povodom konsultacija za formiranje nove Vlade, sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Tako glasi zvanična najava za medije press službe predsednika Vučića za današnji susret u Predsedništvu. Komično ili ne, tek predsednikove konsultacije, koje će ovoga puta maltene obaviti sam sa sobom, otkrivaju mnogo veći problem, kog je, uostalom, i predsednik svestan.

[adsenseyu1]

Predsednik svih građana

Vučiću je javnost u Srbiji više puta spročitavala da kao predsednik svih građana ne bi trebalo da bude i predsednik Srpske napredne stranke. Zakon to, međutim, ne zabranjuje eksplicitno, a politička praksa je upravo suprotna: predsednik države i stranke je po pravilu u Srbiji politička ličnost broj 1.

Uz to, Vučić ima i jedno gorko iskustvo koje ga upozorava da ne postane isuviše demokratičan. Iskustvo je, svakako, oličeno u političkoj sudbini Tomislava Nikolića, prvog koji se odrekao liderstva u stranci zarad demokratske tekovine.

Ipak, sveprisutnost predsednika Vučića napravila je još jedan problem – učinila je od SNS stranku bez identiteta. Zato se i desio ovaj komični momenat na konsultacijama, da predsednik za sto seda sa predstavnicima liste “Aleksandar Vučić”…

Zato je jedno od glavnih pitanja i bilo “ko će predvoditi delegaciju SNS”. Interesantan odgovor na njega dobili smo juče: u pitanju je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević, iako je u medijima istican kao jedan od potencijalnih kandidata za premijera, nije do sada bio ministar u Vladi, niti je obavljao bilo kakvu bitniju državnu funkciju: upravljanje drugim najvećim gradom u Srbiji ipak nije ni blizu mesta na čelu izvršne vlasti u zemlji.

Ipak, dobri rezultati SNS u Vojvodini i na ovim izborima, ali i relativna nekompromitovanost u javnosti, očigledno su Vučevića izbacili na površinu. I sam gradonačelnik se istakao lojalnošću, pa je krajem prošle godine lično (zbog slučaja Jovanjica) podneo krivičnu prijavu protiv predsednika i predsednikovog brata, inače zaduženog za koordinaciju aktivnosti stranke u Vojvodini.

Cilj prijave nije bilo otkrivanje pozadine afere koja je teško kompromitovala državu, već, naravno, “finta” kojom bi se dokazala nevinost Vučića.

Takav izbor delegacije očigledno ponovo marginalizuje nominalnog nosioca liste SNS, aktuelnog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

Nedimović, koji je, poput Vučevića, relativno nekompromitovana ličnost, osvojio je poverenje predsednika još tokom prvog talasa (odnosno, prvog prika prvog talasa) epidemije korona virusa, kada je, na iznenađenje mnogih, postavljen na čelo kriznog štaba za jug Srbije – iako je poreklom iz Sremske Mitrovice i radi u vojvođanskom ogranku stranke, a i resorom je prirodno povezaniji sa Pokrajinom.

Takođe, delegaciju neće predvoditi ni aktuelna predsednica Vlade, koja je odnedavno i članica SNS. I Brnabić se pominjala kao jedan od potencijalnih izbora za mandatara Vlade, a da li je njen izostanak indikativan – ostaje da se vidi.

(Nova.rs)

Check Also

NATO namerava da i dalje koordiniše pomoć Ukrajini!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u četvrtak, 30. maja, na konferenciji u Pragu, najavio …