Predsednik Kazahstana dodat na “Kijevsku listu za ubistvo“!

Kasim-Žomart Tokajev je označen, kao pretnja Ukrajini, zbog odbijanja da osudi Rusiju, zbog njene vojne operacije.

Kontroverzna ukrajinska veb stranica Mirotvorets, koja deluje, kao baza podataka neprijatelja Kijeva, ažurirana je u sredu i uključuje predsednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva.

On je dodat na listu, zbog „javnog odbijanja da prizna agresiju Rusije na Ukrajinu” i „negiranja ruskog napada na Ukrajinu 2014. i zauzimanja njene teritorije”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kao dokaz krivičnog dela, sajt citira Tokajevov intervju za Dojče vele iz 2019. godine, u kojem je rekao da ne smatra da je pridruživanje Krima Rusiji 2014. godine bila „aneksija“.

„Ono, što se dogodilo na Krimu, ne nazivamo aneksijom. Šta se desilo, desilo se.

Aneksija je previše jaka reč da bi se primenila na Krim“, rekao je Tokajev i dodao da Kazahstan ima „potpuno poverenje i dobrosusedske odnose“ sa Rusijom i veruje u mudrost i pristojnost ruskog rukovodstva.

Sajt Mirotvorets, u prevodu „mirotvorac“, pokrenut je 2014. godine i pozicionira se, kao nezavisna baza podataka, koju vode anonimni moderatori, kako bi izdvojili pretnje ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti.

Veb lokacija, koja pruža lične podatke, kao što su imena, datumi rođenja, kućne adrese, fotografije i stranice na društvenim mrežama ljudi, za koje se smatra da predstavljaju pretnju Ukrajini, tvrdi da jednostavno pomaže agencijama za sprovođenje zakona i „specijalnim službama“ da uhapse pro- Ruski teroristi, separatisti i ratni zločinci, između ostalih.

Neki su, međutim, bazu podataka nazvali „listom ubistava“, koju podržava ukrajinska vlada, nakon što je nekoliko ljudi, uključujući pisca i istoričara Olesa Buzinu, političara Olega Kalašnjikova i rusku novinarku Darju Duginu, ubijeno ubrzo nakon što su se njihovi profili pojavili na veb sajt.

Mirotvoreca su takođe osudili zvaničnici EU i novinarske grupe, zbog curenja ličnih podataka, o više od 4.000 članova medija.

Nedavno je veb-sajt nakratko dodao američkog milijardera Elona Maska, zbog njegovih pretnji da će smanjiti finansiranje internet servisa Starlink Satellite i suosnivača Pink Floida Rodžera Votersa, koji je javno kritikovao vladu u Kijevu i protivio se mešanju Zapada u regionu.

Na listi se nalaze i podaci o 327 dece, uključujući Fainu Savenkovu, 13-godišnju devojčicu iz Luganske Narodne Republike, koja je pozvala UN da zaustave borbe u njenom regionu, koje traju od 2014.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …