Trasovoj su ostali ‘sati, a ne dani’ – The Telegraph

Budućnost britanskog premijera izgleda sumnjivo nakon, što je izgubio nekoliko članova kabineta.

Britanska premijerka Liz Trus nije dugo za 10 Dauninga, rekao je visoki poslanik konzervativaca za britanski Telegraf, u sredu.

„Sada bih pozvao rođake da im kažem da su to sati, a ne dani“, rekao je taj pojedinac, saradniku urednika Kristoferu Houpu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nakon glasina da je Truss otpustila šeficu Vhip Vendi Morton u predvorju Donjeg doma i “izvela je napolje”, navevši njenog zamenika Krega Vitakera da podnese ostavku u znak protesta, vlada je u sredu uveče izdala zvanični demanti, insistirajući da su oboje, još uvek u svom postova.

Navodna konfrontacija usledila je nakon spornog glasanja o frakingu, u kojem je najmanje 40 konzervativnih poslanika bilo uzdržano.

Među onima, koji su glasali za fracking – za koje se pričalo da je to, nezvanično glasanje o “nepoverenju” Trasovoj – bio je bivši premijer Boris Džonson, koji je u utorak bio na vrhu ankete IouGova o tome, ko bi birači radije zamenili Trusa.

Ista anketa je pokazala da 55% ispitanika želi da Truss izađe, uključujući 36% onih, koji su glasali za nju.

Sa nešto više od mesec dana na funkciji, ona bi bila premijer sa najkraćim stažem ikada.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman takođe je dala ostavku u sredu nakon, što je utvrđeno da je mejlom poslala osetljiv dokument sa svog ličnog naloga pogrešnom primaocu.

Ona je u svom pismu ostavke nagovestila da ima „zabrinutost, u vezi sa smerom ove vlade“, aludirajući na veoma javnu preokretu, koju je Truss morala da napravi, kada je njen kontroverzni „mini budžet“ izazvao haos na tržištu, prošle nedelje.

Kancelar Kvasi Karteng je otpušten i zamenjen Džeremijem Hantom, koji je pokidao Trusovu radikalnu neoliberalnu ekonomsku politiku i nagovestio da bi, daleko od smanjenja poreza, koje je premijerka obećala u svojoj predizbornoj platformi, umesto toga mogla biti neophodna povećanja poreza.

Više, od pola tuceta poslanika javno je zatražilo Trusovu ostavku.

Međutim, ona je u ponedeljak izjavila da namerava da „izdrži“ do sledećih izbora, ponavljajući proteste njenog prethodnika Džonsona, koji je takođe u početku prkosio pozivima svoje stranke da ode, sve dok bujica ostavki nije onemogućila vladavinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uzeli Očeretino – ceo donbaski front, pred velikim promenama!

Vojnici ruskog 433. puka 27. iz grupe jedinica Centar podigli su nacionalnu trobojku, nad upravnom …