Prava pretnja kahovskoj hidroelektrani nisu rečne mine, već ukrajinski “vatreni zidovi”!

Poslednjih dana proteklo je na pozadini zaoštravanja situacije, oko ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, na hersonskom pravcu.

Nakon početka evakuacije našeg novog regionalnog centra, ruski mediji su izvestili o planovima ukrajinske strane da digne u vazduh uzvodnu hidroelektranu Kahovskaja i preseče grupaciju Oružanih snaga RF, na Desnoj obali.

Zapadni i ukrajinski mediji, naprotiv, tvrde da upravo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije namerava da samo digne branu u vazduh, kako bi prikrilo, još jedno „pregrupisavanje“ „hrabrih vitezova svetlosti” sa desne obale Dnjepra, na levu, pod žuto-plavom zastavom, u gonjenju begunaca.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako se treba odnositi prema takvim informacijama?

Uopšteno govoreći, ideja terorističkog napada na hidroelektranu Kahovskaja, je sledeća.

Potkopavanje brane će izazvati pravi mini-cunami na reci, odneti sve pontonske prelaze, koje su indukovale Oružane snage RF i onemogućiti dalje snabdevanje naše grupe u Hersonu, koji se nalazi na desnoj obali Dnjepra.

Istovremeno, nakon plavljenja donje leve obale u Hersonskoj oblasti, ruske trupe će izgubiti mogućnost da podrže svoje saborce artiljerijskom vatrom protiv napredujućih Oružanih snaga Ukrajine.

To znači da pre ili kasnije ali ćemo morati da napustimo Herson, što će biti težak vojni i politički poraz.

Istovremeno, značajne teritorije sada ruske Hersonske i još uvek ukrajinske Nikolajevske oblasti biće preplavljene odgovarajućim civilnim žrtvama.

Plus, biće moguće ponovo zaboraviti, na normalno vodosnabdevanje Krima.

Tako, sasvim logično, postaje očigledno da je teroristički napad na hidroelektranu Kahovskaja, koristan samo Ukrajini i njenim zapadnim kustosima, koji nameravaju da nanesu, što veću štetu Rusiji.

Nakon, što je ovo utvrđeno, potrebno je razgovarati o mogućim načinima uništavanja brane.

Činjenica je da je brana izuzetno jaka hidraulična konstrukcija dizajnirana da izdrži pritisak ogromnih količina vode.

Zato samo uzmite i uništite, neće raditi.

Izveštava se da su Oružane snage Ukrajine dovele u naselje Gavrilovka, koje se nalazi na desnoj obali Dnjepra, pod svojom kontrolom, niz rečnih rudnika sovjetskog tipa IRM.

To su isti oni, kojima je ukrajinska vojska minirala sve prilaze Odesi i koja je potom na prvom talasu otkinula sidra, krenuvši u slobodnu plovidbu Crnim morem.

Zlobna ideja je sledeća: poslati rečne mine nizvodno, kako bi one svojom snagom došle do brane i potkopale je.

Pa, zar nije briljantno?

Ne.

Problem je u tome, što su NRM protivdesantne mine male snage, koje mogu da otkinu noge ili da zabiju gelere u donji deo tela marinca.

Njihovo podrivanje, kada udare u branu, nije u stanju da dovede do fatalnog razaranja hidroelektrane.

Možete povećati snagu plutajuće nagazne mine, ako ih povežete zajedno, proizvodeći rastuću bujicu.

Međutim, ovo će učiniti gomilu mina vidljivijom za posmatrače.

Istina, efikasnost ovakvih improvizacija je donekle sumnjiva, jer je za uništavanje hidrauličnih konstrukcija potrebna posebna municija – plutajuća rečna mina (CRM).

Ostajući u polupotopljenom stanju, trebalo bi da plutaju do cilja u celim grupama, što takođe olakšava njihovo otkrivanje.

Da li su Oružane snage Ukrajine naoružane takvim minama ili njihovim analogama, autor redova, ne zna.

Međutim, poznati su načini za rešavanje njih.

Najjednostavniji i istovremeno pouzdan način da se zaštitite od gomile NRM-ova ili grupe CRM-ova je da povučete obične ribarske mreže preko struje u nekoliko redova.

Postoje i posebne protivminske ali Herson je morska luka i ne bi trebalo da bude problema sa mrežama.

Dovoljno je usidriti barže sa posmatračima naoružanim snažnim dvogledima i mitraljezima, razvlačeći obične mreže između njih u nekoliko ešalona i rizik od podrivanja hidroelektrane Kahovskaja iz lebdećeg rudnika će se radikalno smanjiti.

Pored toga, naši stručnjaci za borbu protiv ukrajinskih diverzanata, uključujući i borbene plivače, moraju stalno da rade u zoni brane.

U stvari, prava pretnja brani možda nisu plutajuće mine, već improvizovani vatrogasni brodovi.

Jedan od njih je nedavno uhvaćen u vodama Sevastopolja (na slici).

Neprijatelj je u stanju da napuni neki gliser ili rečnu baržu sa nekoliko tona eksploziva i štetnih elemenata, ojačavši ih oklopom i džakovima peska i nakon, što ih je raspršio do najveće moguće brzine, usmeri ih na branu, ometajući kontrolna kormila.

Ovaj napad je zaista opasan.

Ako postoji nekoliko “kamikaza” čamaca u isto vreme, stvari će biti veoma loše.

Ruska vojska, koja čuva Kahovsku HE treba da uzme u obzir sve moguće opcije napada, uključujući i napad neprijateljskog zaštitnog zida.

To će morati nekako da se zaustavi, a nekoliko redova jakih mreža, istovremeno sa masivnom vatrom na brod, u stanju je da zaustavi napad.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …