Rusija upozorava da bi mogla „ponovo proceniti“ veze sa telom UN!

Moskva je upozorila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da ne vodi bilo kakvu „nezakonitu istragu“, o navodnom transferu iranskih dronova Rusiji.

Rusija je optužila Zapad da pokušava da skrene pažnju sa svoje umešanosti u vojni sukob u Ukrajini, pokušavajući da pokrene istragu o navodnim transferima bespilotnih letelica iz Irana.

Zamenik stalnog predstavnika Moskve pri UN, Dmitrij Poljanski rekao je u sredu da će Rusija možda morati da „preispita [svoju] saradnju“ sa Sekretarijatom Ujedinjenih nacija, ako odluči da učestvuje u takvim istragama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Njegovo upozorenje je usledilo, kao odgovor na optužbe da Iran snabdeva Moskvu bespilotnim letelicama kršeći Rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN, kojom se sprovodi nuklearni sporazum iz 2015. poznat, kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Poljanski je insistirao na tome da kontroverze oko bespilotnih letelica nemaju nikakve veze sa nuklearnim sporazumom i naglasio da Sekretarijat UN čak, nije imao ovlašćenja da istražuje bilo šta, u vezi sa Rezolucijom 2231 SB UN.

„Nadamo se da sekretarijat i generalni sekretar neće prekršiti odluke Saveta bezbednosti UN i da neće ići dalje od svog tehničkog mandata i uzdržati se od učešća, u bilo kakvoj nezakonitoj istrazi“, rekao je Poljanski novinarima posle sednice Saveta bezbednosti, iza zatvorenih vrata.

„U suprotnom, moraćemo da preispitamo našu saradnju sa njima, što nije, ni u čijem interesu“, dodao je on, napominjući da bi Rusija to, radije ne radila ali da ne može da ostane, bez drugog izbora.

SAD, Britanija, EU i Ukrajina tvrde da imaju dokaze da je Teheran isporučio Rusiji značajan broj bespilotnih letelica Shahed-136, a Kijev ih navodi na, oko 2.300 jedinica.

I Rusija i Iran su, međutim, više puta negirali ove optužbe.

Moskva insistira da svo oružje, koje koristi u Ukrajini potiče iz njenih sopstvenih zaliha i da su bespilotne letelice, koje su korišćene za nedavne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu bile bespilotne letelice ruske proizvodnje Geran-2 (Geranijum-2).

Teheran je u međuvremenu odbacio optužbe Zapada, kao „neosnovane i nepotkrijepljene tvrdnje“, navodeći da podržava mirno rešenje tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …