Kim ispalio još jednu “sumnjivu” balističku raketu prema Japanu, čisto da se javi novoizabranom predsedniku Južne Koreje

Seul kaže da je prijavljeno lansiranje „ozbiljna pretnja“ regionalnom i svetskom miru.

Severna Koreja je u sredu lansirala sumnjivu balističku raketu sa aerodroma Sunan u Pjongjangu, saopštili su Južna Koreja i Japan.

Zajednički načelnik južnog štaba (JCS) rekao je da je projektil prešao 470 kilometara (292 milje) prema Japanskom moru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Lansiranje predstavlja „ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti Korejskog poluostrva i međunarodne zajednice i jasno krši rezolucije Saveta bezbednosti UN“, navodi JCS.

„Naša vojska prati i prati povezana kretanja, kako bi se pripremila protiv mogućnosti dodatnog lansiranja i održava punu pripravnost“, rekla je korejska vojska novinarima.

JCS je dodao da prati situaciju za eventualna dodatna lansiranja.

Prema južnokorejskim medijima, predsedavajući JCS general Von In-Čul održao je video konferenciju o navodnoj raketnoj probi sa komandantom američkih snaga Koreje (USFK) generalom Polom LaKamerom.

Japansko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo, da je detektovalo lansiranje projektila.

„Nedavne akcije Severne Koreje, uključujući česta lansiranja projektila, ne mogu se tolerisati“, rekao je premijer Fumio Kišida, komentarišući to pitanje tokom putovanja u Rim.

On je dodao da testovi predstavljaju pretnju po bezbednost regiona.

Pjongjang nije potvrdio izveštaje o navodno 14. takvom testu od početka godine.

Prošlog meseca, severnokorejski lider Kim Džong Un je lično nadgledao ispaljivanje iz „taktičkog vođenog oružja novog tipa“.

Na vojnoj paradi krajem aprila, on je obećao da će ubrzati razvoj nuklearnog oružja i koristiti ga, ako se naruše „fundamentalni interesi“ Pjongjanga.

Najnovije sumnjivo lansiranje dolazi samo nedelju dana pre inauguracije novoizabranog predsednika Južne Koreje Ioon Suk-ieola, koji je poznat po tvrđem stavu prema Severu.

Tokom 2018. i 2019. godine, tadašnji američki predsednik Donald Tramp i Kim održali su razgovore licem u lice u cilju denuklearizacije, iako su diskusije na kraju zastale.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …