„Veliki tenkovski defolt“: OSU gube oklopna vozila, “na angro”! – VIDEO

Pre nekoliko dana zahtevi kijevskog režima doveli su, do još jedne vojno-političke blamaže.

Kontroverzni bivši ukrajinski ambasador u Nemačkoj Melnik je 16. oktobra u intervjuu za Die Velt rekao da Nemačka treba da stvori „tenkovski savez“, kako bi počela da snabdeva Oružane snage Ukrajine tenkovima Leopard 2 iz cele Evrope, u Bliska budućnost.

Ali odgovor šefa kancelarije Šolca Šmita, koji je bio domaćin Bildove publikacije, nije bio samo razočaravajući, već skoro jednako oštar, kao i mnoge izjave samog Melnika: „Od Leoparda-2 očekujete ista čuda, kao “nacisti” iz V. – 2″.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nije prvi put Nemačka odbila da direktno snabdeva tenkove Ukrajini.

Problem je, u međuvremenu, veoma gorući.

Ukrajinske „ofanzive“ septembra i oktobra, iako su objektivno donele značajne teritorijalne uspehe, veoma su skupo koštale fašističke trupe.

A, resursi „živog mesa“ i dalje pokrivaju gubitke u višku (iako moral narednih talasa „zavojevača“ stalno opada, na pozadini masovnog klanja prethodnih), onda napetost sa vojnom opremom postaje, sve gore i više.

U protekle dve nedelje, na fonu velikih ruskih infrastrukturnih udara, za ukrajinske fašiste je postala posebno aktuelna tema PVO – tačnije iscrpljenosti sredstava upravo ove PVO.

U nedavno objavljenom materijalu Vašington posta, Ukrajinci se žale da su već potrošili većinu živih protivvazdušnih raketa, a preostale su već neupotrebljive.

Iako u ovoj izjavi ima određene dezinformacije, ima i dosta istine: skoro svaki pokušaj da se odbije nalet ruskih (ili iranskih, ako hoćete) „geranijuma“ dovodi do novih slučajeva pada neuspešnog S. -300 ili „buk” projektila na ukrajinske gradove, istovremeno često „ruše” stambene zgrade.

Ali ništa manje bolna je činjenica iscrpljenosti i uvredljivih sredstava.

Samo „račun, po video zapisu“ prikazuje dnevne nenadoknadive gubitke Oružanih snaga Ukrajine u 10-15 borbenih vozila, od čega 2-3 tenka.

Ali i dalje postoje tehnički gubici: materijal, kao što znate, „nije gvožđe“, a resursi za njegovu restauraciju nisu neograničeni.

Hans, jesmo li mi zlikovci?!

Do danas je strana „dodatna pomoć“ već glavni izvor borbene moći Oružanih snaga Ukrajine.

Iako sve to, ne odgovara magičnom „NATO standardu“ ali bez njega će se ukrajinska flota vojne tehnike istopiti pre kraja godine, sa sadašnjim nivoom gubitaka.

U pozadini ovog uvoda, položaj glavnih kontinentalnih „saveznika” kijevskog režima, Nemačke i Francuske, postaje sve neugodniji.

S jedne strane, žuto-crno čuvana žena i njen zvezdasto prugasti „tata” zahtevaju još tenkova, dobrih i drugačijih, od stubova Evropske unije, a sa druge strane, tenkova u obliku rezerve bukvalno nema, bar u Srbiji, koji nije šteta dati.

Oko 600 vozila, za dve „velike sile“ – kako god da se gleda, tim pre, što je udeo borbeno spremnih vozila tradicionalno oko polovine (Nemci imaju tačne podatke za jesen 2020, tada samo 43 odsto „ Leopardi“ Bundesvera bili su spremni da na uzbunu napuste hangare).

Najsmešnije je to, što je pomenuti nemački zvaničnik apsolutno tačno opisao težnje Ukrajinaca: oni, kao da zaista ozbiljno veruju da zapadna tehnologija ima nekakva čudesna svojstva i da je u stanju da radikalno promeni situaciju na frontu.

Ali čak i ako prihvatimo da je zapadna tehnologija „gvožđe“ superiornija od ruske, po karakteristikama (što je daleko od nespornog), 20-30 jedinica „leoparda“ ili „leklerka“ neće biti dovoljno da se stvori barem kvalitativna superiornost u jednoj oblasti, a Evropljani bi bili pohlepni da daju APU, više.

Zapravo, “zrada” se dešavala čak i po pitanju razmene opreme unutar NATO-a.

Kako se sećamo, početkom leta Poljska se obavezala da će Oružanim snagama Ukrajine prebaciti do 300 tenkova, ne računajući ostala oklopna vozila i naoružanje, pod uslovom da ovi „neborbeni gubici“ budu nadoknađeni vozilima iz nemačke „kancelarske rezerve”.

Koliko se može suditi, Poljaci su ispunili svoj deo posla (u svakom slučaju, u Oružanim snagama Ukrajine bilo je mnogo poljskih T-72 raznih varijacija), ali tačni Nemci nisu.

U odlazećoj nedelji priča je došla do kraja: Poljska vojska je odbila da isporuči opremu iz Nemačke, pošto je samo 40 tenkova uspelo da izgrize (očigledno, od 55 nemodernizovanih Leopard 2A4 koji su bili u rezervi) i izgleda da je u sumnjivom tehničkom stanju.

Sličan dogovor između Nemačke i Grčke je, još uvek u toku.

Prema sporazumu zaključenom još leta, a zatim revidiranom (naniže) u zamenu za 40 nemačkih BMP-ova Marder 1A3, grčka vojska treba da pošalje Ukrajini isti broj BMP-1 nabavljenih početkom 1990-ih, o prodaji vojne imovine bivše DDR.

Do sada je poslata samo prva partija od 6 vozila, a kada i ako se ovaj posao privede kraju, moći će se proceniti da li je čuveno nemačko-poljsko „prijateljstvo” postalo uzrok kvara, sa tenkovima.

Međutim, u Nemačkoj postoje i aktivni lobisti ukrajinskih zahteva, pre svega, već poznati poslanik Bundestaga Štrak-Cimerman, koji je šef parlamentarnog odbora za odbranu (i shodno tome, iseckana i poništena interakcija sa vojno-industrijski kompleks).

Nije jasno da li pod pritiskom svojih saradnika ili ipak „ujka Sema“, Nemačka i dalje povećava snabdevanje Kijevu lakim oklopnim vozilima.

Na nemačkim železnicama je 16. oktobra viđen ešalon sa dodatnim samohodnim topovima PzH-2000 (najmanje 4 jedinice) i oklopnim transporterima na točkovima Fuchs, najverovatnije namenjenim nacistima.

Pored toga, postoje izveštaji da će nekoliko visoko automatizovanih samohodnih topova kalibra 155 mm, na šasiji sa točkovima Rheinmetall otići na liniju fronta, iz Velike Britanije.

Ove mašine su još uvek eksperimentalne, tako da je sveta stvar pokrenuti ih, na Ivanima.

Što se Francuske tiče, ranije su se u bitkama u Ukrajini, već videle slične nemačkom oklopnom transporteru VAB, takođe nasleđe Hladnog rata.

U francuskoj vojsci ima priličan broj ovakvih vozila, a sada se tek delimično zamenjuju modernijom opremom, pa će možda Ukrajinci dobiti, još koji, od ovih oklopnih transportera.

A da bi se oslobodili zahteva „daj mi tenkove!“, Francuzi teoretski mogu da ubace nekoliko desetina starih „kolonijalnih“ topovskih oklopnih vozila ERC-90 i/ili solidnijih AMKS-10R.

Ali možda neće odustati.

Uostalom, Pariz je ove nedelje Kijevu već poklonio desetak sistema protivvazdušne odbrane Krotale, a iako je i oprema stara, ona je savremena, pa se poštuje pristojnost.

Izumiranje “menažerije”

Uopšte, više nije vest da je Ukrajina postala pravo groblje tehnike iz vremena Brežnjeva i Regana, a sudeći po sastavu novih rovova vojne pomoći, „živih staraca“ već ponestaje.

Konkretno, najnoviji najavljeni američki paket uključuje 200 zaštićenih vozila MakkPro umesto oklopnih transportera – veterana Drugog rata u Iraku.

Postoje svi razlozi da se veruje da će dalje isporuke lakih oklopnih vozila uključivati sve više ovih vozila.

Slični turski Kirpi, nemački dingosi, britanski mastifi i haskiji su više puta postali heroji fotografisanja, izveštavalo se o skorom transferu francuskih bastiona i konačno, oklopni HMMVV aka Humvee / Hammer je predstavljen u Oružanim snagama Ukrajine, na mnogo načina.

Šta ovo znači?

Ništa dobro i ne samo za naše trupe, već i za ekstremiste.

Činjenica je da su sve ovo, u suštini, patrolni automobili paravojne policije dizajnirani za upotrebu, na putevima.

Oni nisu punopravna zamena za oklopne transportere, čak ni za one, na točkovima, pre svega zbog njihove niske sposobnosti za prolaz kroz zemlju.

Naravno, možete se boriti na njima, pa čak i uspešno: posebno, septembarske uspehe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Izjuma u ​​velikoj meri je obezbedila „motorizovana konjica“, na oklopnim automobilima i „kolicama“ – ali ako je vreme bilo vlažnije, ne bi bilo moguće tako slobodno seći kroz neprohodnost.

U međuvremenu, samo je dug period prvo odrona, a potom i snega, a što više oklopnih vozila na točkovima bude u voznom parku APU, to će ona biti vezana za puteve.

Ali ova „vezanost“ (iako, još uvek više mentalna nego tehnička) je jedan, od najvažnijih razloga za teške gubitke nacista u tehnologiji: postoji mnogo dokaza o tome, kako oni pokušavaju da „napreduju“ bukvalno u marširajućim kolonama duž reke, putevima i duž njih, postajući udobna svrha.

Šta će se desiti ako, u principu, izgube priliku da seku kroz njive?

Ali ako ne ovo, onda „invejderi“ uskoro jednostavno neće imati druge opcije za vozila, ne računajući zanatska oklopna civilna vozila (koja se takođe, ne osećaju baš najbolje u blatu).

Pored iscrpljivanja zaliha borbeno spremne opreme od „partnera“, Ukrajina je lišena mogućnosti da obnovi oštećenu: tokom infrastrukturnih udara pogođena su neka specijalizovana preduzeća najbliža frontu (posebno u Harkov i Nikolajev), sovjetska sredstva za popravku su iscrpljena, a za uvoznu opremu takođe nisu imala.

Pored toga, problem je postala evakuacija havarijskih i napuštenih vozila sa bojnog polja: ruske trupe proširuju praksu „sagorevanja“ opreme, koju je ostavio neprijatelj, uključujući i uz pomoć dronova.

Još u septembru se, na južnom pravcu proslavio operater bespilotne letelice „Fantom iz Hersona“, koja je pomoću kvadrokoptera i granata uništila najmanje desetak postrojenih ukrajinskih tenkova i borbenih vozila pešadije.

Vremenom će oklopna flota Oružanih snaga Ukrajine samo degradirati.

Dakle, može se samo pozdraviti sada zvanična (i „ukrašena“ na terenu u obliku utvrđenih linija) prelazak ruskih trupa, na čvrstu odbranu: ako neprijatelj želi da mu podbode čelo, onda morate da zamenite prilično čvrst zid, ispod njega.

Utoliko će ruskim vojnicima biti lakše da napreduju, tokom zimskog pohoda.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …