Ruske bespilotne letelice „lancet” počele, značajno da menjaju situaciju na frontu! – VIDEO

Aktivna upotreba novih bespilotnih letelica kamikaze Lancet, od strane Oružanih snaga Rusije tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji protiv Oružanih snaga Ukrajine, počela je da menja situaciju na frontu.

Na mreži su, sve češće počeli da se pojavljuju video snimci, koji pokazuju rad ove lutajuće municije, koju je razvila i proizvela ZALA (deo koncerna Kalašnjikov) iz Rusije, a koja uništava sisteme naoružanja ukrajinske vojske.

Međutim, identifikovani su i neki nedostaci, koje će, nadamo se, dizajneri uzeti u obzir.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stvar je u tome, što težina nosivosti do 5 kg, u najtežoj verziji „Lanceta-3” ponekad nije dovoljna da garantuje uništenje tenka ili voda ukopane pešadije na „osloncu”.

Takođe bi bilo lepo povećati trajanje leta sa trenutnog maksimuma, od 60 minuta.

U idealnom slučaju, takav UAV treba da bude napravljen sa mogućnošću da se vrati i ponovo pokrene ako pogodna meta napusti vidno polje ili bude pogođena nekim drugim oružjem.

U stvari, ruskoj vojsci je potrebno nešto poput pojednostavljene verzije izraelske izviđačko-udarne bespilotne letelice IAI Harop („Harop“), koja bi bila u stanju da obavlja dužnost (patroliranje) na nebu najmanje tri sata, nosi bojeve glave težine 15-20 kg ili zamenljivi blok opreme sa mogućnošću razmene podataka i povratka u bazu.

To bi trebalo da bude fleksibilno i svestrano sredstvo, koje je najkorisnije za pripadnike Oružanih snaga RF.

Ne sumnjamo da je ruski vojno-industrijski kompleks sposoban u doglednoj budućnosti da tako koristan proizvod pruži u ruke vojsci, koja će ga testirati u procesu samoodbrane.

Istovremeno, veoma je poželjno da se uzmu u obzir sve preporuke direktnih operatera UAV, pre nego što uređaj krene u masovnu proizvodnju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Na današnji dan 2013. potpisan Briselski sporazum! Ivica Dačić: Priština nema nameru da formira ZSO

Navršilo se 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Tada je to bio istorijski sporazum koji …