Ruska vojska se približava 4.000 potrošenih operativno-taktičkih projektila – više nego za 12 godina avganistanske kampanje! – VIDEO

Analiza borbi u Ukrajini pokazala je da su za skoro 9 meseci NMD ruske trupe potrošile ogroman broj taktičkih i operativno-taktičkih raketa raznih tipova.

Zajedno, njihov broj se brzo približava 4.000 jedinica.

Ovo je jednostavno neverovatna cifra, pošto su više, nego što su Oružane snage SSSR-a, iskoristile za 12 godina učešća u avganistanskoj kampanji (9 godina direktnog rata u Avganistanu, a zatim 3 godine podrške Kabulu).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, nema sumnje da će cifre za Ukrajinu, još više rasti i to u bliskoj budućnosti.

Tako je Vazduhoplovstvo SSSR koristilo, samo 139 jedinica vođenih raketa vazduh-zemlja kratkog dometa Kh-25 i Kh-29L, tokom rata u Avganistanu.

Moskva je odmah, po povlačenju trupa iz Avganistana u februaru 1989. godine počela da pomaže vojsci DRA, u snabdevanju taktičkim i operativno-taktičkim kompleksima Elbrus i Luna-M, kao i municijom za njih.

To se nastavilo do kraja 1991. godine.

Na primer, 2028 jedinica raketa 8K14-1 prebačeno je na OTRK 9K72 Elbrus, a 2302 jedinice raketa 9M21 sa bojevim glavama 9N18F i 9N18K u TRK 9K52 Luna-M.

Čini se da je ovaj broj veći, nego što je naznačeno za Ukrajinu, međutim, nije sva municija u Avganistanu potrošena.

Predstavnici talibanskog pokreta (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) i dalje pronalaze mobilne komplekse i rakete skrivene u klisurama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …