Spisak zemalja, koje su najviše pogođene Kinom

Pakistan je zemlja, na koju Peking ima najveći uticaj, prema novoj studiji, koja meri rastući globalni uticaj Kine.

Takozvani China Index, posebna baza podataka tajvanske istraživačke organizacije DoubleThink Labs, svrstava ovu južnoazijsku državu na vrh liste, od 82 druge zemlje u svetu.

Posle Pakistana, jugoistočna Azija zauzima visoko mesto na rang listi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tačnije, Kambodža i Singapur su izjednačeni na drugom i trećem mestu, a sledi ih Tajland.

Filipini zauzimaju sedmo, a Malezija 10. mesto.

Južna Afrika je prva afrička zemlja na 5. mestu, što deli sa Peruom, južnoameričkom zemljom sa najvišim rejtingom izloženosti Pekingu, na svom kontinentu.

Postsovjetski Kirgistan i Tadžikistan, koji se graniče sa zapadnom kineskom provincijom Sinđang, su zemlje centralne Azije, na koje je Peking najviše uticao, zauzimajući osmo i deveto mesto u indeksu.

Nemačka je, u međuvremenu, tek na 19. mestu među najvišim evropskim zemljama, dok su Sjedinjene Države na vrhu severnoameričke liste, na 21. mestu.

Prilikom sastavljanja indeksa, istraživački tim se fokusirao na devet kategorija, kako bi pratio mere globalnog uticaja Pekinga, uključujući visoko obrazovanje, unutrašnju politiku, ekonomske veze, spoljnu politiku, sprovođenje zakona, medije, vojnu saradnju, kulturne veze i tehnologiju.

Kako napominju istraživači, ne postoji jasan obrazac, kako Kina utiče na zemlju ali sudeći po obimnim prikupljenim statističkim podacima, ekonomski faktor, nije jedini odlučujući.

Država može biti ekonomski nezavisna ali usko povezana sa NRK na druge načine, kao što je vojno ili velika kineska dijaspora, što može imati ozbiljan uticaj na politiku određene zemlje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …