Procurio tajni dokument… – Opsadno stanje u Moskvi, sve je spremno za državni udar?

Osobe naoružane vojnom opremom koje su 26. oktobra viđene u središtu Moskve nisu bili teroristi ili pučisti, već pripadnici Savezne službe bezbednosti (FSO).

FSO je ubrzo nakon toga objavio da je toga dana u Moskvi organizovao “taktičke vežbe neutralizovanja terorističkih pretnji za zaštite ključnih državnih službi”.

Ruski novinski portal The Insider saznao je da su te vežbe samo deo sveobuhvatnih posebnih mera koje će FSO preduzeti u slučaju uvođenja vanrednog ili ratnog stanja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

The Insider je video i tajni dokument koji nosi naslov “Plan za moralno-psihološko podupiranje mirovne tranzicije FSO-ove Uprave za operacije”, a koji je podeljen u četiri dela, odnosno četiri faze.

U prvoj se fazi navode mere koje će se implementirati uoči proglašenja ratnog stanja, u drugoj se fazi spominju mere koje će biti na snazi tokom perioda “povišene” ratne spreme, treća se faza tiče priprema za proglašenje “vojne pretnje”, a četvrta za slučaj da proglašenja ratnog stanja koje će zahtevati “potpunu vojnu spremnost”.

The Insider navodi da je Uprava za operacije FSO-a zadužena za zaštitu Kremlja i najviših državnih zvaničnika, ali da za FSO odrađuje i kontraobaveštajne zadatke.

Predviđeno je da se Uprava za operacije tokom prijelaza iz mirnodopskog u ratno stanje pripremi za pružanje morale i psihološke pomoći pripadnicima Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) te sastavljanje izveštaja o moralnom i psihološkom stanju osoblja.

Uprava će u drugoj fazi intervjuisati pojedine zvaničnike i druge službenike FSO-a obaveštavati o političko-vojnoj situaciji u Rusiji i svetu.

Uz to, zamišljeno je da se organizovano posećuju FSO-ova Kuća slavnih u Kremlju te Kazanska katedrala u Moskvi.

U trećoj će fazi na nedeljnoj bazi sprovoditi društveno-državnu obuku u trajanju od minimalno 60 minuta te objašnjavati što FSO radi.

Moguće je da će Uprava biti zadužena i za evakuaciju članova porodice pripadnika garde Kremlja.

Od Uprave će se u četvrtoj fazi tražiti da svih relevantnim zvaničnicima objasne ruske zakone koji se tiču ratnih zločina te onemoguće stvaranje konfuzije i panike među vojnicima i njihovim porodicama.

U spomenutom tajnom dokumentu stoji da je moguće će neki ljudi koji će braniti Kremlj iskusiti depresiju i melanholiju te da neće biti sigurni rade li njihovi nadređeni ispravnu stvar.

Navodi se da je moguće da će se bojati te da će biti anksiozni.

Na takve osećaje treba odgovoriti “kontrasugestijom”, “kontrauverenjem”, “zamenom objekata” i intervjuima s mladima, kako bi im se povećalo samopouzdanje.

Mlađi su naročto podložni neuropsihološkoj nestabilnosti. FSO-ovci koji su politički najmudriji brinuće najmanje umešnima.

Jutarnji list/B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

F-35 definitivno neće dobiti novi motor u narednim godinama!

Dugogodišnja obećanja proizvođača stelt lovca F-35 Lightning II „uskoro“, pa čak i „skoro“ da će …