“Alabuga” užasnula Ameriku i Veliku Britaniju! – “Slobodno mogu da bace nuklearno oružje”! – VIDEO

Elektromagnetno oružje: Kako je ruska vojska ispred konkurenata

Pulsno elektromagnetno oružje ili tzv. „ometači“, je pravi, već testiran, tip naoružanja ruske vojske.

Sjedinjene Države i Izrael takođe sprovode uspešan razvoj u ovoj oblasti ali su se oslanjali, na upotrebu EMP sistema za generisanje kinetičke energije bojeve glave.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U našoj zemlji smo krenuli putem direktnog štetnog faktora i napravili prototipove nekoliko borbenih kompleksa odjednom – za kopnene snage, vazduhoplovstvo i mornaricu.

Prema rečima stručnjaka, koji rade na projektu, razvoj tehnologije je već prošao fazu terenskih testova ali sada se radi na greškama i pokušaju da se poveća snaga, tačnost i domet zračenja.

Danas je naša “Alabuga”, koja je eksplodirala na visini od 200-300 metara, u stanju da isključi svu elektronsku opremu u radijusu od 3,5 km i ostavi vojnu jedinicu bataljona / puka bez sredstava komunikacije, kontrole, navođenja vatre, dok svu raspoloživu neprijateljsku opremu pretvara u gomile beskorisnog starog metala.

U stvari, nema drugih opcija osim da se predaju i daju teško naoružanje jedinicama ruske vojske, koje napreduju, kao trofeji.

Karakteristike rakete “Alabuga” – Elektromagnetno oružje: Kako je ruska vojska ispred svojih konkurenata.

“Ruksak” kratkog dometa

Pre nekoliko godina, domaći mediji izveštavali su o razvoju perspektivnih vrsta oružja dizajniranih da uništavaju neprijateljske elektronske sisteme snažnim elektromagnetnim impulsom.

Iz očiglednih razloga, pune zvanične informacije o ovakvim projektima, tada nisu objavljene.

Tek sada je odbrambena industrija smatrala potrebnim da podigne veo tajne nad starim i novim elektromagnetnim projektima.

RIA “” je 28. septembra objavila neke izjave Vladimira Mihejeva, savetnika prvog zamenika generalnog direktora koncerna Radioelektronske tehnologije, u vezi sa razvojem fundamentalno novih sistema naoružanja.

Predstavnik vodeće organizacije u svojoj industriji komentarisao je brojne izveštaje o navodnom postojanju rakete Alabuga, čija je bojeva glava generator elektromagnetnih impulsa.

Prema V. Mihejevu, stručnjaci KRET-a su zaista radili na programu sa kodom Alabuga ali ovo ime nije sakrivalo određenu vrstu oružja.

Program Alabuga je realizovan 2011-12, au okviru, kojeg je sproveden čitav niz naučnih istraživanja.

Svrha ovih radova bila je proučavanje perspektiva elektronskog ratovanja.

Pre svega, bilo je planirano da se utvrde putevi za dalji razvoj ovakvih kompleksa.

Predstavnik koncerna “Radioelektronske tehnologije” rekao je da je u proteklom periodu izvršena ozbiljna teorijska procena i praktična ispitivanja, u kojima su korišćeni različiti laboratorijski modeli i specijalizovana poligona.

Glavni rezultat programa Alabuga bila je definicija dometa elektronskog oružja i njihovog uticaja na opremu lažnog neprijatelja.

Takav uticaj, kako je primetio V. Mikheev, može biti različit i različit, po intenzitetu.

U zavisnosti od principa rada i sistema, koji se koriste, moguć je jednostavan efekat interferencije sa privremenim onesposobljavanjem opreme ili njenim potpunim porazom.

U poslednjem slučaju, elektronska oštećenja bi trebalo da dovedu do energetskih i destruktivnih oštećenja elektronskih komponenti i kola.

Nakon, što je završio istraživački program sa kodom Alabuga, industrija je klasifikovala sve svoje rezultate.

Istovremeno, prema V. Mihejevu, tema elektromagnetnog oružja spada u kategoriju kritičnih tehnologija sa najvišim pečatom tajnosti.

U ovom trenutku se može otvoreno govoriti samo o samoj činjenici primene postojećih teorijskih dostignuća u perspektivnom razvojnom radu.

Ovo poslednje će u budućnosti moći da dovede, do pojave specijalnih bombi, projektila ili projektila opremljenih tzv. generatori eksploziva.

Poslednje izjave zvaničnog predstavnika koncerna „Radioelektronske tehnologije” donele su izvesnu jasnoću u postojeću sliku.

Ranije su se informacije o razvoju oružja zasnovanog na elektromagnetnom pulsu, već pojavile u otvorenim izvorima ali su glavni detalji takvog rada, iz očiglednih razloga, izostali.

Kako pokazuju najnoviji zvanični izveštaji, prethodne vesti i objave na ovu temu, nisu u potpunosti odgovarale stvarnom stanju stvari.

Podsetimo se da su se prvi izveštaji o obećavajućem projektu sa kodom Alabuga pojavili, pre nekoliko godina.

 

Na primer, početkom oktobra 2014. godine domaći mediji su, pozivajući se na neimenovane predstavnike državne korporacije Rosteh, govorili o postojanju kompleksa za elektronsko ratovanje, koji ima određene razlike od postojećih sistema.

Prema tim podacima, projekat Alabuga predviđao je izgradnju rakete opremljene specijalnom bojevom glavom.

Umesto visokoeksplozivne ili druge bojeve glave koja ima mehanički efekat na metu, predloženo je korišćenje moćnog generatora visokofrekventnog elektromagnetnog zračenja.

Radeći u datoj tački svemira, takav generator je trebalo da negativno utiče na elektronske sisteme neprijatelja.

Rezultat ovoga može biti poremećaj u komunikaciji i kontroli, oštećenje navigacije i navođenja itd.

Sistemi bi mogli dobiti najozbiljniju štetu i otkazati.

Prema podacima od pre tri godine, eksplozivni magnetni generator rakete novog tipa trebalo je da radi na visini, od oko 200-300 m, što je omogućilo da se kopneni objekti u radijusu od 3,5 km „pokriju“ elektromagnetnim puls.

Kao rezultat takvog napada, komunikacioni i kontrolni sistemi su prvi otkazali.

Oštećenje opreme za radarsku detekciju i druge elektronike takođe nije isključeno.

Ostavši bez mogućnosti praćenja situacije, upotrebe savremenog naoružanja i koordinacije zajedničkog rada, neprijateljske jedinice na bojnom polju ne bi mogle da nastave borbu i izvršavaju svoje zadatke.

Kao, što je ranije objavljeno, glavni problem u razvoju takvog oružja je stvaranje projektila sposobnog da isporuči generator elektromagnetnih impulsa do određene tačke.

Do sada, takvu opremu karakterišu velike dimenzije i težina, što dovodi do odgovarajućih posledica.

Veliku raketu može otkriti neprijateljska vazdušna ili protivraketna odbrana.

Do početka oktobra 2014. godine, kako je pisala štampa, sistem Alabuga je prošao terenska ispitivanja, nakon čega je pristupilo finalizaciji projekta.

Svrha novog rada je bila da se poboljšaju glavne karakteristike eksplozivnog magnetnog generatora: snaga impulsa i domet delovanja.

Zatim je projekat Alabuga više puta postao predmet novih publikacija ali su svi oni u određenoj meri ponovili originalne poruke.

Novi detalji tehničke ili druge prirode, nisu saopšteni.

Poslednji put se novi projektil sa neobičnom bojevom glavom pominjao krajem prošlog leta ali su u to vreme sve nove publikacije zapravo bile prepričavanje trogodišnje građe.

Očigledno je najnoviji talas diskusija o proizvodu Alabuga doveo, do dugo očekivanih zvaničnih komentara.

Kako se ispostavilo, u vreme kada su se pojavili prvi izveštaji o raketi, istraživački program je, već bio završen sa željenim rezultatima u vidu mase neophodnih informacija.

Pored toga, istraživanje je omogućilo da se započne razvoj punopravnih modela naprednog naoružanja, koji će u budućnosti moći da uđu u službu i dovedu do povećanja borbene sposobnosti vojske.

Ne može se isključiti da je vest, od jeseni 2014. ipak bila vezana za stvarne događaje u oblasti elektromagnetnog oružja ali nije bila u potpunosti tačna.

Zaista, do tada su KRET i druga preduzeća radio-elektronske industrije, nakon što su završili program istraživanja, mogli da započnu razvoj praktično primenljivih uzoraka.

Što se tiče naziva „Alabuga“, prvobitno korišćenog za istraživački rad, njegova upotreba u kontekstu razvojnog rada može biti povezana sa određenom zabunom.

Bez obzira, na tačan tok događaja u bliskoj prošlosti, istinitost ili netačnost starih saopštenja za štampu i druge faktore, sada je poznato da program elektromagnetnog oružja napreduje.

Zvanični predstavnik vodećeg preduzeća u industriji potvrdio je da je započeto projektovanje ovakvih sistema.

Međutim, sav posao se odvija pod oznakom tajnosti, tako da još nisu saopšteni detalji od interesa za specijaliste i javnost.

Najnoviji izveštaji iz zvaničnih izvora nam omogućavaju da gledamo u budućnost sa optimizmom.

Naša zemlja razvija fundamentalno novo oružje, koje može značajno uticati na tok hipotetičkog sukoba.

Kako se navodi, novo oružje biće kreirano u formatima raketa, bombi i artiljerijskih granata.

Tako će municija sa eksplozivnim magnetnim generatorima, kao bojevom glavom moći da uđe u službu različitih rodova oružanih snaga, što će dovesti do izvesnog povećanja njihovog potencijala u borbi protiv neprijatelja.

Treba napomenuti da zvaničnici još nisu precizirali vreme završetka projekata, koji su u toku.

Po svemu sudeći, razvojni rad na osnovu rezultata Alabuge počeo je pre nekoliko godina i stoga može biti završen u vrlo bliskoj budućnosti.

Možda će u bliskoj budućnosti vojska i dizajneri, bez kršenja postojećeg režima tajnosti, govoriti o novim uspesima u razvoju perspektivnog pravca.

Prema veb lokacijama:
http://ria.ru/
http://rg.ru/
http://tass.ru/
http://vz.ru/

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …