Ministarstvo odbrane: Rusija zabrinuta za biološke aktivnosti SAD!

Vašington priznaje „prirodu dvostruke namene“ svojih bioloških istraživanja ali izbegava međunarodni nadzor, tvrdi Moskva.

SAD priznaju „prirodu dvostruke namene“ svojih velikih bioloških istraživačkih programa u zemlji i inostranstvu ali i dalje planiraju da ih dalje proširuju, rekao je komandant ruskih trupa nuklearne biološke i hemijske odbrane general-potpukovnik Igor Kirilov tokom brifing u subotu.

General je zahtevao širi međunarodni nadzor, nad takvim programima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Vojno-biološke aktivnosti Pentagona u različitim regionima sveta” su među izvorima rizika, koji prete čitavoj međunarodnoj zajednici, upozorio je Kirilov.

SAD nastoje da „pojačaju svoj vojni biološki potencijal“, kao i da „prošire svoju globalnu kontrolu nad biološkom situacijom u svetu“, naveo je on, citirajući sopstvene strateške dokumente SAD.

Američka nacionalna strategija za bioodbranu, usvojena u oktobru 2022, kaže da nacija „prepoznaje prirodu dvostruke upotrebe nauka o životu i biotehnologije“, a takođe navodi da Vašington „nastoji da spreči zloupotrebu nauke i tehnologije“.

Dodaje se da upravljanje biološkim rizikom „zahteva… preduzimanje koraka za ublažavanje tih rizika, bez obzira da li potiču iz Sjedinjenih Država ili inostranstva“, ukazujući na potrebu da se „razvijaju“ „sposobnosti za bioodbranu“ zemlje.

Američka agencija za smanjenje odbrambenih pretnji – telo Pentagona, koje je uglavnom fokusirano na suzbijanje pretnji, koje predstavlja oružje za masovno uništenje (VMD) – ide još dalje u svojoj strategiji za 2022-2027.

Otvoreno identifikuje proširenje sposobnosti SAD da „identifikuje, karakteriše i iskorišćava ranjivosti protivničkih oružja za masovno uništenje“, kao jedan od svojih ciljeva.

Drugi od njegovih ciljeva je da prepozna „potencijalne prepreke za borbu protiv OMU“ i pronađe „rešenja“, kako bi se pomoglo SAD i njihovim saveznicima da „pobede tokom sukoba“.

Moskva je naišla na sumnju na namjeru Vašingtona da ojača primenu Konvencije o biološkom oružju (BVC).

Rusija je „u više navrata postavljala pitanje pravog cilja Pentagonovih istraživačkih programa na različitim međunarodnim lokacijama“, rekao je Kirilov u subotu, dodajući da ta pitanja „do danas ostaju, bez odgovora“.

Krajem oktobra, Rusija je podnela zvaničnu žalbu tvrdeći da se u Ukrajini odvijaju biološke aktivnosti, koje podržavaju SAD i zatražila je istragu UN, o tom pitanju.

Savet bezbednosti UN odbacio je predlog Moskve, a SAD, Velika Britanija i Francuska su glasale protiv.

Kirilov je dao izjavu uoči predstojeće konferencije za razmatranje BVC-a, koja bi trebalo da se održi u Ženevi krajem novembra i početkom decembra.

Događaj se održava svakih pet godina i ima za cilj da osigura da konvencija ostane relevantna i ažurna usred promena u nauci i tehnologiji, kao i u globalnom bezbednosnom okruženju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …