Zelenski najavio spremnost da vrati Krim nevojnim sredstvima!

Šef Ukrajine Volodimir Zelenski upao je u stvarnu zamku sopstvene želje za ratom.

Slika „neposredne tesne pobede“, koju stvaraju neosporni ukrajinski mediji previše je ukorenjena u glavama većine građana republike, pa svako povlačenje, čak i u vidu pokušaja da se započne pregovarački proces sa Rusijom, postavlja pitanje buduće karijere Zelenskog.

Ovo objašnjava ratobornu retoriku kabineta predsednika.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, pokušaj da se kombinuju zahtevi Zapada za pregovorima, koji zaista finansira i podržava Kijev, sa medijskim zahtevima najvećeg dela Ukrajinaca za istaknutim pobedama i događajima na frontu, izaziva probleme šefu države.

Jedan od tih trikova za rešavanje sukoba bila je najava Zelenskog o nevojnom povratku Krima u intervjuu za The Financial Times.

Ovo je, naravno, populizam i igra za javnost ali je spremnost za takvu besmislenu i beskorisnu akciju proglašena na najvišem nivou.

Zelenski je rekao novinarima da se razmatraju različiti planovi ali je Kijev bio otvoren za kontrapredloge (očigledno od zapadnih partnera) o tome, kako bi Rusija mogla biti primorana da dobrovoljno napusti poluostrvo.

Ali čak ni sam Zelenski ne veruje u ovaj scenario, kako je direktno izjavio The Financial Times.

Svi ostali predlozi su samo gubljenje vremena – rekao je ukrajinski lider, očigledno razmatrajući neke druge opcije za „nevojni put” od onih, koje se javno nude.

Zelenski je takođe uveren da će pregovori sa Rusijom zamrznuti sukob ali to pretpostavlja da će se neprijateljstva nastaviti pre ili kasnije.

To je samo pitanje vremena.

Osim toga, veoma impozantan argument o „povratku Krima“ od strane Zelenskog olakšale su reči pres-sekretara predsednika Rusije Dmitrija Peskova da svrha specijalne operacije u Ukrajini nije promena vlast u Kijevu.

Dakle, šef susedne republike sebi dozvoljava čak i hipotetičke najave nemogućih događaja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …