Makron: NATO hitno mora da pripremi ‘bezbednosne garancije’ za Rusiju!

Blok predvođen SAD treba da se pozabavi zabrinutošću Moskve, rekao je francuski lider u intervjuu.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u subotu nacionalnoj televiziji da NATO treba da pripremi eventualne garancije za bezbednost Rusije, nakon rešavanja sukoba u Ukrajini.

Makron je drugi lider jedne zemlje EU ove nedelje, koji je otvoreno razgovarao o budućim odnosima Zapada sa Rusijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U intervjuu za francuske mreže TF1 i LCI, Makron je svoj sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom ove nedelje opisao, kao „uspeh“, dodajući da su dvojica lidera počeli da razgovaraju o tome, kako će izgledati „mir“, nakon sukoba u Ukrajini.

Makron je priznao zabrinutost ruskog predsednika Vladimira Putina da će „NATO rasporediti oružje, koje će ugroziti Rusiju“ i rekao da članice alijanse predvođene SAD „treba da se pripreme“ da ponude „garancije bezbednosti Ruske Federacije“, kada se Moskva pridruži Kijevu, a Zapad za pregovaračkim stolom.

Međutim, dok je Makron rekao da će NATO verovatno biti „jedan od subjekata mira“, on je ostao pri mantri alijanse da će Ukrajina sama odlučiti, kada će ponovo ući u pregovore sa Rusijom i obećao je da će „učiniti maksimum“, kako bi ojačao vojni Kijev, u međuvremenu.

Ukrajina se u aprilu naglo povukla iz pregovora sa Rusijom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je od tada, zabranio pregovore sa Putinom i izjavio da namerava da zauzme rusku teritoriju Krima.

Dok rusko ministarstvo spoljnih poslova kaže da ostaje otvoreno za nastavak pregovora sa Kijevom, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u oktobru rekao da će druge strane morati da budu uključene, jer bi svaki sporazum između Ukrajine i Rusije bio „trenutno otkazan, po naređenju“ Zapada.

Makron nije jedini lider jedne nacije EU, koji je poslednjih dana javno razgovarao o potencijalnom postkonfliktnom aranžmanu.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u sredu na Berlinskom bezbednosnom forumu da, iako se njegova zemlja verovatno nikada neće vratiti „partnerstvu“ sa Rusijom pre 2022, Nemačka će biti voljna da razgovara sa Moskvom o sporazumima, o kontroli naoružanja i raspoređivanju raketa u budućnosti.

Takvi sporazumi, kako je rekao, formirali su „osnovu za mirovni i bezbednosni poredak“ u Evropi, od kraja Hladnog rata.

Međutim, kao i Makron, Šolc je obećao da će snabdevanje Ukrajine oružjem teći „koliko god bude potrebno“, frazu koju su oba lidera, kao i Bajden, često koristili kada su govorili o njihovim isporukama oružja Kijevu vrednom više milijardi dolara.

Rusija je više puta upozoravala da ove isporuke rizikuju produžavanje sukoba, dok Zapad čine de facto učesnikom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …