Politico: Pentagon u Kongresu može ostati bez novca za Ukrajinu!

Kijev bi navodno mogao da ostane bez novih američkih granata i poboljšanih haubica, ako Kongres ne postigne dogovor o budžetu.

Nadolazeće smanjenje izdvajanja Pentagona moglo bi da ugrozi američku vojnu pomoć Ukrajini, uključujući artiljeriju i municiju, objavio je u subotu magazin Politiko, pozivajući se na interne dokumente Ministarstva odbrane i zvaničnike upoznati sa tim.

Kongres ima rok do 16. decembra da usvoji celogodišnji nacrt zakona o zaustavljanju odbrane, poznat kao kontinuirana rezolucija ili CR, dok republikanci i demokrate raspravljaju o izdvajanjima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, rezolucija bi smanjila finansiranje Pentagona za 29 milijardi dolara ili 3,7 odsto, u poređenju sa onim, što je Bela kuća tražila za fiskalnu 2023. godinu, navodi se u izveštaju.

To znači da bi Ministarstvo odbrane moralo da zaustavi ključne projekte, uključujući pomoć Kijevu, tokom njegovog sukoba sa Rusijom.

Majkl Mekord, glavni finansijski službenik Pentagona, rekao je u subotu da će SAD imati problema da pošalju novu municiju u Ukrajinu, jer će sredstva, koja je Kijev označio ponestati na proleće.

Ukrajina je u kinetičkoj borbi, a mi smo njihov pomoćnik broj 1…

Ako im ponestane municije, na lošem su mestu.

Rečeno je da bi smanjenje potrošnje takođe moglo da odloži poboljšanja za nekoliko glavnih sistema naoružanja, kao što je haubica M777, koju SAD isporučuju ukrajinskim trupama.

Drugi potencijalni nedostaci opisani u dokumentima, koje citira Politico uključuju kašnjenja u nabavci B-21 Raider nuklearnih bombardera dugog dometa i podmornica sa nuklearnim balističkim projektilima klase Kolumbija.

Izveštaj dolazi nakon što su zvaničnici Pentagona upozorili Kongres da bi ograničavanje finansiranja ovog puta bilo dodatno štetno, zbog visoke stope inflacije.

„Stvar, koja je jedinstvena u ovoj godini je da se inflacija dešava i da je donekle nepredvidiva, a CR vas zaključava u nivo finansiranja iz prethodne godine kada cene rastu“, rekao je sekretar vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal Senatu u maju.

Prošlog meseca Bela kuća je zatražila od Kongresa da odobri oko 37,7 milijardi dolara dodatne vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Ako se dobije zeleno svetlo, to bi dovelo do ukupnog iznosa sredstava, koje je Kongres namenio Ukrajini, na više od 100 milijardi dolara za manje, od godinu dana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …