Vladeta Jerotić: “Ovo su najčešći načini, na koji muškarac upropasti svoju ženu…”

U knjizi „Uzgredna razmišljanja” kroz temu „Kako žena i muž kvare brak”, Vladeta Jerotić objašnjava razloge kraha brakova sa kojima se u praksi, kao bračni terapeut, najviše susreo, prenosi Zelena učiteljica.

Razloge je podelio u sledeće grupe:

1. Ljubav između muškarca i žene obično počinje zaljubljenošću koja nikada ne prelazi u ljubav.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

2. Muž napušta ženu kada shvati da je više ne voli.

3. Muž napušta ženu jer je tip „patološkog Don Žuana“ (zavodnika) koji menja žene, nesvesno se okrećući njima, najčešće iz kompleksa prema majci, usled raznih traumatskih događaja iz detinjstva.

4. Vekovni patrijarhalni tip Srpkinje imao je jedan prevashodni cilj – udati se i roditi decu. Zanemarena je složena i važna erotičko-seksualna strana bračnih odnosa.

5. Nastavljajući priču o konzervativnim Srpkinjama posle višegodišnjeg braka sa decom, žena ili potpuno odbija seksualne odnose ili ih mrzovoljno izvodi bez ličnog učešća.

6. Prirodna pažnja žene ili majke prema novorođenom detetu prvih godinu-dve pretvara se u dugoročnu preferenciju deteta u odnosu na muža. Muškarci postaju ljubomorni na decu, pa traže povoljnijeg partnera za bračnu ili vanbračnu vezu.

7. „Kastrirani tip žene“ slična muškom Don Žuanu, ona se nesvesno posvećuje muškarcu ucenjujući ga ili odbijajući ili se pretvarajući da je udata.

Slično osvetoljubivom muškarcu, ova vrsta žene je nesvesno odana ocu zbog traumatskih događaja iz detinjstva.

8. Ženska seksualnost je slabija od muške seksualne želje, kraćeg je veka, u najboljem slučaju traje do menopauze, nakon čega počinje da dominira muški hormon, uz odgovarajuće promene u ponašanju žene.

9. Postoji, srećom, ređi tip žena za koje je svaki seksualni čin nešto ružno, sramno i odvratno.

Takva žena, čak i kada to krije od svog muža, nije u stanju da dugo sakrije takav nedostatak.

10. Postoji tip žene koja želi da dominira u braku i na mnogo načina, kada se muž ozbiljno suprotstavi ovakvom ponašanju žene, ona ne može da promeni ovu osobinu, on je napušta.

11. Iz raznih razloga, neuspeli prvi brak (posebno rani brak) zamenjuje se uspešnim i trajnim drugim brakom. Muž ili žena koje su sazreli dostižu uspešnu individuaciju, pa traže zrelijeg partnera u drugom braku.

Ako žena nije sazrela tokom braka, a muž jeste ili obrnuto, zreli partner nema više potrebe za simbiozom, pa odvajanje ili razvod.

Kako muž upropasti svoju ženu? Najčešći načini su ovi: 1. Uporno svesno ili nesvesno potcenjuje žene, to je posebno česta pojava u balkanskoj, srpskoj sredini.

Za takve muževe žena je cenjena sve dok može da rađa, brine o deci i kući, dok mužu u potpunosti služi u svim njegovim zahtevima, dok je psihički i fizički zdrava.

2. Muž koji je potekao iz oštećene porodice, iz raspadnutog braka roditelja (ako je jedan od roditelja bio alkoholičar, psihički izmenjen na razne patološke načine i sl.) nesvesno prenosi sopstvenu proživljenu traumu iz detinjstva u brak, ponašajući se slično bolesnom roditelju.

3. Muž, zbog nerazjašnjene i nesvesne Edipove situacije iz sopstvene porodice, prenosi patologiju odnosa sa majke na ženu, obožavajući je. Ovo smo već spomenuli kao tip Don Žuana, on se ponekad ponaša pasivno ili ravnodušno prema ženi kako bi izbegao sukobe.

4. Svesne ili nesvesne homoseksualne sklonosti muža u braku, dovode do bržeg ili sporijeg otuđenja partnera, pri čemu žena koja još uvek voli takvog muža ulazi u depresivno stanje koje zahteva lečenje. Deca rođena u takvom braku ne poboljšavaju bračni kontakt.

5. Kada je muž slabo moćan ili polno nemoćan u braku, bilo da je stupio u brak ili je postao takav u braku.

6. Po rođenju deteta muž postaje patološki ljubomoran i na ženu i na dete (naročito ako je u pitanju muško dete) iako mu žena nije dala razlog da se tako ponaša.

7. Muž je na neurotičan ili psihotičan način ljubomoran na ženu u braku bez pravog razloga. Obično odbija predloženi tretman, grdi ženu na razne načine, mučeći je fizički i psihički, dešava se da ovakva patološka ljubomora na kraju ubije ženu.

8. Fenomen „upletenih rogova” proizašao je iz fotografije u stranom časopisu na kojoj su prikazana dva jelena koji su se u međusobnoj borbi toliko zapleli u rogove da su pali mrtvi, ne mogavši da se raspetljaju.

Jerotić navodi da je video mnogo propalih, nesrećnih brakova koji se ni po koju cenu ne raspadaju, mučeći jedni druge do smrti, prvo jednog, a često posle kratkog vremena i drugog partnera.

On u knjizi kaže: „Međutim, ne gubimo nadu. Bračna savetovališta danas imaju pune ruke posla i često uspešno obavljaju svoj plemeniti, profesionalni i duhovni zadatak.

Sve se u životu može popraviti, izlečiti ili izlečiti, zašto ne bi i neki brak, pod uslovom da se u njemu ne ugasi plamen ljubavi i duhovnosti”.

(“Neurotične pojave našeg vremena” i “Uzgredna razmišljanja”)

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …