Kosovo se „igra vatrom“! – Moskva

Rusija kaže da međunarodno pravo podržava poziciju Srbije u otcepljenoj pokrajini.

Moskva je „uzbunjena” rastućim tenzijama na Kosovu, za koje su krive „radikalne” vlasti etničkih Albanaca u otcepljenoj srpskoj pokrajini i njihovi zapadni sponzori, izjavila je u ponedeljak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Vlasti u Prištini su preduzele „seriju provokacija“ uz naklonost SAD i EU, koristeći „etnički motivisano nasilje“ da bi gađale preostale Srbe u pokrajini, rekla je Zaharova novinarima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Premijer Aljbin Kurti nastoji da odvrati pažnju, od neuspele unutrašnje politike „igrajući se vatrom, raspirujući srbofobičnu histeriju“ i eskalirajući tenzije „približujući se oružanom sukobu“, rekla je Zaharova.

Samo strpljivost lokalnih Srba i vlasti u Beogradu sprečava da stvari skliznu u otvoreno nasilje, dodala je ona.

„Solidarni smo sa rukovodstvom Srbije“, rekla je Zaharova, podržavajući stav Beograda da kosovski Albanci i Zapad „cinično ignorišu fundamentalnu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Briselski i Vašingtonski sporazum“.

Rezolucija UN predviđa prisustvo NATO-a, u pokrajini nakon bombardovanja Srbije 1999. godine, dok je Briselskim sporazumom iz 2013. predviđena autonomija, za preostale etničke Srbe.

Rezolucija 1244 jasno predviđa da Srbija pošalje svoje bezbednosne snage u pokrajinu, a „to čak ni apologeti ’poretka zasnovanog na pravilima’ ne mogu da poreknu“, dodala je Zaharova.

Ona je posebno navela nedavnu izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da bi takvo raspoređivanje bilo „potpuno neprihvatljivo“, koju je Srbija ocenila, kao „apsurdnu“.

Nastavićemo da pomažemo Beogradu da brani legitimne nacionalne interese u vezi sa Kosovom, na osnovu Rezolucije 1244, koja ostaje na snazi, bez ikakvih izuzetaka.

Umesto da vrše pritisak na etničke Albance da se pridržavaju potpisanih sporazuma, SAD i EU su „očito sabotirali“ briselski dokument, preferirajući „poročnu praksu“ maltretiranja i okrivljavanja kosovskih Srba, primetila je Zaharova.

Prošlog meseca Brisel i Vašington su uspeli da ubede Prištinu da odustane, od svog plana za zabranu srpskih registarskih tablica.

Relativni mir je, međutim, trajao manje od dve nedelje, pošto je policija etničkih Albanaca bila raspoređena u oblastima sa srpskom većinom, uznemiravajući obdanište i porodičnu vinariju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …