Skandal još uvek trese EU! Fon der Lajen razbesnela novinare, posle pitanja o korupciji, u EU parlamentu!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbila je na današnjoj konferenciji za novinare da odgovara na pitanja o odnosima svog potpredsednika Margaritisa Šinasa sa Katarom, što je izazvalo negodovanje novinara, koji su od nje tražili odgovore o najvećem korupcionaškom skandalu u EU poslednjih godina.

Šinas je predstavljao EU na ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva prošlog meseca, a parlamentarci su ga kritikovali, zbog njegovih tvitova poslednjih meseci, u kojima je hvalio reforme rada u Kataru.

Fon der Lajen je ostala nema, na pitanje o odgovoru Komisije na korupcionaški skandal u Kataru, a posebno o stavovima i potencijalnoj umešanosti Šinasa i odluci zamenika portparola Evropske komisije Dejna Spinanta, da prekine konferenciju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To je izazvalo burnu reakciju novinara u prostoriji, prenosi Politico.

– Niste odgovorili, ni na jedno pitanje – vikao je jedan novinar, dok je Spinant pokušavao da zaustavi konferenciju za štampu.

– Ovako se ovde ne organizuje konferencija za štampu – odgovorio je Spinant.

Iako je Fon der Lajen odgovorila na dalja pitanja o skandalu, ona nije odgovorila na pitanja novinara o okolnostima Šinasove posete Kataru.

Umesto toga, ona je ukazala na predlog za novo etičko telo, koje bi nadgledalo sve institucije EU, čemu se obavezala pre više od tri godine ali nijedna institucija EU, to pitanje nije shvatila ozbiljno.

Dok je Fon der Lajenova izbegavala pitanja o Šinasu, portparol Evropske komisije branio je prisustvo komesara u Kataru.

– Kao potpredsednik zadužen za sport, potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas je pozvan na otvaranje Svetskog prvenstva 2022. sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i predsednikom MOK-a Tomasom Bahom, koji su takođe bili prisutni – rekao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …