Nemačka vojska, ne ispunjava NATO obaveze! – Godinama je “ceđena, kao limun”!

Bundesver navodno ima nedostatak artiljerije i sistema protivvazdušne odbrane.

Nemačkoj vojsci nedostaje oružje i oprema da u potpunosti izvrši svoje zadatke NATO-a, uključujući odbranu istočnog krila bloka, izvestili su u utorak magazin Der Spiegel i list Die Velt.

Mediji su citirali poverljivi izveštaj ministarke odbrane Kristin Lambreht parlamentarnom odboru za odbranu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U dokumentu se navodi da nemačka vojska (Bundesver) ne može da doprinese artiljeriji multinacionalnoj jedinici veličine bataljona NATO-a stacioniranoj u Litvaniji, jer bi ona „zavisna od nabavke“.

Uočeno je da postoje problemi u obezbeđivanju protivvazdušne odbrane jedinice, od 2023. godine, jer su raketni sistemi MIM-104 Patriot američke proizvodnje, koje koristi Nemačka, trenutno „vezani“ sa snagama bloka za brzo reagovanje.

Vojska takođe navodno nema bezbednu radio opremu, koja se može nabaviti, samo „u narednim godinama“.

„Zbog kašnjenja važnih IT projekata“, nemačka digitalna komponenta u okviru NATO snaga za brzo reagovanje je takođe ograničena i ispunjava „samo minimalne zahteve“.

U protivvazdušnoj odbrani Bundesvera prijavljen je „značajan deficit sposobnosti“, kao i nestašica nekih zaliha za medicinske usluge.

„Nedostaci u ljudstvu, materijalu, infrastrukturi, rezervnim delovima i municiji, koji su nastali tokom decenija strukturalnog nedovoljnog finansiranja, ne mogu se zatvoriti potezom pera“, napisao je Lambreht, a citira Die Velt.

Bilo je više izveštaja o nestašicama u Bundesveru otkako je Nemačka počela da isporučuje Ukrajini teško naoružanje, uključujući haubice i protivtenkovske sisteme, kao i razne vrste municije.

Nemačko izdanje novinskog sajta Business Insider izvestilo je prošlog meseca da je Bundesver imao na zalihama municiju za samo jedan ili dva dana borbe.

Frank Haun, šef najvećeg evropskog proizvođača tenkova KNDS, rekao je u subotu za list Suddeutsche Zeitung da je nemačka vojska godinama “ceđena, kao limun”.

On je dodao da je sukob u Ukrajini istakao nestašicu teškog naoružanja, poput tenkova i artiljerijskih sistema.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sestra Kim Džong Una upozorila Vašington: Svi ćete biti uništeni!

Kim Jo Džong uporedila je južnokorejske zvaničnike sa “psima” i obećala poraz Južnoj Koreji, ako …